close

Nabídka

Autochladničky

Autochladničky

Autochladničky: Praktický pomocník na cestách

Autochladnička se stává stále oblíbenějším doplňkem pro všechny, kteří tráví na silnicích spoustu času. Ať už jde o řidiče z povolání, rodiny s dětmi, cestovatele, nebo jen ty, kdo potřebují přepravit nákup z obchodu v horkém létě, autochladnička je skvělou volbou pro každého.

Proč si pořídit autochladničku?

Autochladnička nabízí celou řadu výhod. První a nejzákladnější je možnost udržet nápoje a potraviny vychlazené po celou dobu jízdy. Je to velmi praktické pro dlouhé cesty, kdy potřebujete mít k dispozici vodu, občerstvení, nebo třeba léky, které vyžadují chlazení. Také se hodí pro převoz nákupu v teplém počasí, kdy mohou některé potraviny rychle zkazit.

Kromě toho, autochladničky jsou velmi jednoduché na ovládání i instalaci. Připojení k zdroji energie, obvykle 12V zásuvce, je intuitivní a rychlé. Navíc, mnoho modelů je dnes navrženo tak, aby byly co nejefektivnější a nabízelo nízkou spotřebu energie, což je plus pro dlouhé cesty.

Některé modely autochladniček jsou schopny udržet potraviny vychlazené i bez připojení na zdroj energie. To je výhodné, pokud například potřebujete nechat potraviny v chladu přes noc nebo když se vydáte na piknik nebo na pláž, kde nemáte přístup k elektrické energii.

Pro koho je autochladnička ideální?

Autochladnička je ideální pro řidiče z povolání, jako jsou kamioňáci, taxikáři nebo dodavatelé, kteří stráví na silnicích velkou část dne. Pro ně je možnost mít vychlazené občerstvení nebo jídlo při ruce neocenitelná.

Pro rodiny s dětmi je autochladnička také velmi užitečná. Děti často potřebují občerstvení a v horkých letních dnech může být příjemné mít k dispozici studené nápoje nebo zmrzlinu. Navíc, pokud rodina cestuje na dovolenou nebo na výlety, může být autochladnička užitečná pro převoz potravin.

Autochladnička je skvělá i pro ty, kteří mají chalupu nebo často cestují na výlety. Umožňuje uchovat jídlo a nápoje v chladu během cesty, což je velmi pohodlné.

Zkrátka, autochladnička je praktickým pomocníkem, který přináší mnoho výhod pro každého, kdo tráví hodně času na cestách. Bez ohledu na to, zda jste řidič z povolání, člen rodiny nebo jen občasný cestovatel, autochladnička může výrazně zlepšit vaši cestovní zkušenost.

Jak zvolit velikost autochladničky: Průvodce pro správný výběr

Při výběru autochladničky je jedním z nejvíce zásadních parametrů její velikost. Autochladničky se vyrábí ve velikostech od 6 do 100 litrů, což je široký rozsah, který uspokojí téměř jakékoliv potřeby. Pro správný výběr je důležité vědět, jak a kdy budete chladničku používat.

 

Rozmanitost velikostí: od pikniku po dovolenou

Pokud hledáte autochladničku pro převoz pití na piknik nebo krátký výlet, postačí vám menší modely. Autochladnička o objemu 10 litrů je v tomto případě ideální volbou, která pojme přibližně 15 plechovek o objemu 0,33 litru.

Pro delší výlety, kdy budete potřebovat více zásob, nebo pokud potřebujete převážet větší nápoje, může se hodit autochladnička o objemu 30 litrů. Tento model zvládne pojmout až 8 lahví o velikosti 1,5 litru.

Pokud hledáte lednici do auta nebo karavanu pro delší cesty nebo dovolenou, měli byste zvážit větší objemy. Lednice o objemu 50 litrů je ideální volbou, která pojme dostatek jídla na několik dní.

Nakonec, pro ty, kdo potřebují co největší úložný prostor, existují autochladničky o objemu 70 litrů a více. Tyto modely konkuruje klasickým pultovým chladničkám a jsou vhodné pro dlouhodobé cesty nebo přepravu velkého množství potravin.

Zohledněte vnější rozměry chladničky

Při výběru autochladničky je také důležité zohlednit její vnější rozměry. Přeměřte velikost vašeho zavazadlového prostoru nebo zadních sedaček, abyste se ujistili, že chladnička se tam vejde. Mějte na paměti, že na každé straně byste měli mít alespoň 5 cm rezervu, aby byl zajištěn správný průtok vzduchu kolem chladničky.

Délka kabelu: flexibilita v umístění

Délka přívodního kabelu je také důležitým faktorem při výběru autochladničky. Místo, kde plánujete autochladničku převážet, ovlivňuje, jak dlouhý kabel budete potřebovat. Jestliže plánujete chladničku umístit na sedadle spolujezdce nebo na zadních sedačkách, postačí vám krátký kabel. Avšak pokud chcete umístit chladničku v kufru, budete potřebovat delší kabel, obvykle o délce 2 až 3 metry, v závislosti na velikosti vašeho automobilu.

Nakonec, při výběru autochladničky je důležité zohlednit všechny tyto faktory. Je důležité vědět, jaký účel chladnička bude sloužit, a vybrat velikost, která nejlépe odpovídá vašim potřebám. Ať už je to malý model pro pikniky, nebo velká chladnička pro dlouhé cesty, správný výběr zaručí, že budete mít vždy chlazené potraviny a nápoje k dispozici.

 

Autochladnička a její chladicí technologie: Jak se liší?

Autochladničky se staly nepostradatelným pomocníkem na cestách, zejména během letních měsíců. Zatímco všechny slouží k udržení potravin a nápojů v chladu, jejich chladicí technologie se mohou lišit. Významné rozdíly jsou mezi kompresorovými, termostatickými (termoelektrickými) autochladničkami a chladicími boxy.

Kompresorová autochladnička: pro intenzivní chlazení

Kompresorová autochladnička využívá technologii podobnou té, kterou najdete v běžných domácích lednicích. Tyto chladničky mohou být připojeny k baterii automobilu, ale často mají i vlastní baterii. Hlavní výhodou kompresorových modelů je, že udrží obsah v chladu bez ohledu na vnější teplotu. Tyto autolednice mohou mrazit až do -18 °C a často mají vnitřní prostor rozdělený na dvě teplotní zóny. Jejich nevýhodou je vyšší cena.

Termostatická (termoelektrická) autochladnička: pro univerzální použití

Termostatické, často nazývané i termoelektrické, autochladničky jsou levnější a lehčí. Využívají elektřinu z automobilu a často je možné je připojit i do běžné zásuvky, což je praktické na chatě či kempu. Tyto chladničky ale teplotu regulují relativně k vnějším podmínkám. Nejlepší modely umožní zchladit vnitřní prostor o cca 30 stupňů oproti okolní teplotě (například venku je 35 °C, v chladničce pak bude 5 °C). Některé termoelektrické autochladničky mohou disponovat i funkcí ohřevu.

Chladicí box do auta: pro krátké použití

Chladicí boxy do auta jsou speciální kategorií, která ke svému provozu nepotřebuje elektřinu. Tyto boxy potraviny a nápoje chladí díky své izolaci. Pro dosažení delšího účinku chlazení je možné do nich vkládat zmražené náplně. Jejich hlavními výhodami jsou snadná přenositelnost a příznivá cena. Jsou ideální pro krátké výlety nebo převoz nákupu z obchodu.

Výběr vhodné autochladničky a její chladicí technologie závisí na vašich konkrétních potřebách. Kompresorové autochladničky jsou ideální pro dlouhé cesty a intenzivní chlazení, termoelektrické autochladničky jsou univerzálnější a chladicí boxy jsou vhodné pro krátkodobé použití. Každá z těchto technologií má své výhody a nevýhody, takže je důležité zvážit své možnosti a vybrat tu nejlepší pro vaše použití.

 

Napájení autolednice: Co je důležité vědět?

Jednou z nejdůležitějších věcí při výběru autolednice je typ napájení. Jak jsme už naznačili výše, způsob napájení se může lišit, a to především v závislosti na druhu chlazení. Autochladničky standardně disponují těmito typy napájení:

12 V je standardní zásuvka zapalovače. Lednice na 12 V jsou tedy autochladničky do osobních automobilů.

24 V je zásuvka automobilového zapalovače v některých dodávkách, karavanech a nákladních vozech.

230 V jsou autochladničky s podporou běžného napětí z klasické zásuvky.

Pamatujte, že typ napájení autochladničky v autě skutečně záleží. Platí totiž, že oba typy jsou navzájem nepropojitelné. 12V autochladnička tedy nejde připojit do 24V zdroje a naopak.

Autolednice a rozsah chlazení

Rozsah chlazení je dalším důležitým parametrem autolednice. Odvíjí se od toho, na jak dlouhých cestách bude chladnička do auta využívána. Na krátké cesty postačí jednodušší model, při dlouhých cestách ale hrají chladicí schopnosti ledničky do auta zásadní roli.

Minimální teplota autochladničky je nejnižší teplota, na kterou můžete nastavit termostat spotřebiče.

Maximální teplota ledničky do auta udává nejvyšší teplotu, na níž lze chladničku nastavit.

Některé autolednice chladí v závislosti na vnějších podmínkách. To se týká termostatických chladniček, které dokáží regulovat vnitřní teplotu pouze relativně k vnějším podmínkám. Například pokud konkrétní model dovede zchladit vnitřní prostor maximálně o 25 °C a venku je 35 °C, vnitřní teplota v chladničce bude 10 °C.

Hlučnost autolednice

Při výběru autolednice byste měli vzít v úvahu také hlučnost zařízení. Hlučnost do 40 dB odpovídá běžnému hluku v automobilu. Lednice do auta s hlučností nad 50 dB by vás při řízení mohly rušit.

Výběr autolednice a její napájení je tedy záležitostí, kterou je třeba řádně promyslet. Ujistěte se, že jste zvolili správný napájecí zdroj, a dbejte na rozsah chlazení a hlučnost zařízení. Pokud vezmete v úvahu všechny tyto faktory, jistě si vyberete model, který vám bude dobře sloužit na všech vašich cestách.

 

Autolednice a jejich užitečné funkce: Co by vám nemělo uniknout

Autochladničky jsou dnes nezbytnou součástí dlouhých cest autem, pikniků nebo výletů. Kromě své hlavní funkce - udržování potravin a nápojů v chladu - disponují některé modely i řadou speciálních funkcí, které mohou výrazně zvýšit komfort a efektivitu jejich používání. Podívejme se na některé z nich:

Osvětlení: Tato funkce usnadňuje orientaci v autochladničce za šera či tmy.

Odnímatelné víko: Zajišťuje snadnější plnění chladničky do auta.

Ohřev: Je praktickou funkcí, kterou disponují některé termoelektrické autochladničky.

Displej: Slouží k přesnému nastavení vnitřní teploty. Autolednička s displejem se tedy snadno ovládá.

Teleskopické madlo a kolečka: Ušetří vám záda, když musíte přenášet plnou ledničku do auta. Díky nim můžete chladničku táhnout jako kufr.

ABS ochrana: Tato funkce zajišťuje, že se autochladnička při klesajícím napětí autobaterie automaticky vypne, aby zachovala dostatek energie k bezproblémovému nastartování.

Samozřejmostí je také dostatek vhodného příslušenství, jako jsou měniče napětí, prodlužovací a napájecí kabely.

Autolednička jako lednice do karavanu

Autochladničky se velmi dobře hodí i jako lednice do karavanů. Fungují na stejném principu a je stejně důležité zvážit jejich typ chlazení, objem a způsob připojení. Lednice do karavanu mohou být díky vyšším prostorovým možnostem podstatně větší a snadněji tak pojmou dostatek potravin na dovolenou.

Na závěr bych chtěl říci, že při výběru autoledničky byste měli zvážit nejen základní parametry, jako je typ chlazení a napájení, ale také další užitečné funkce, které vám mohou výrazně usnadnit život na cestách.

Share

0 komentář(ů)