close

Nabídka

Jaký je rozdíl mezi DAB a DAB+ ?

Jaký je rozdíl mezi DAB a DAB+ ?

Digitalizace rozhlasového vysílání umožnila mnoho inovací a vylepšení, jako je lepší kvalita zvuku, širší výběr stanic a možnost přenášet doplňková data. První digitální rozhlasovou technologií byl DAB, což znamená Digital Audio Broadcasting. Tuto technologii využívají rozhlasové stanice po celém světě.

Nicméně, DAB byl nahrazen modernější verzí, DAB+. Tato technologie se postupně stává standardem a vývojáři ji dále vylepšují. Hlavním rozdílem mezi DAB a DAB+ je širší pásmo signálu, které umožňuje přenášet nejen zvuková data, ale i doplňkové informace, jako jsou obrázky a text. Díky této funkci můžete vidět název stanice, interpretů a název právě hrané písničky na obrazovce svého rádia.

Další výhodou DAB+ je, že vám umožňuje stahovat písničky, které právě slyšíte, nebo hlasovat v různých anketách. Tyto funkce jsou zvláště viditelné na autorádiích, kde se všechny informace zobrazují na displeji.

Pokud jste již vlastníkem DAB rádia, nemusíte si kvůli DAB+ kupovat nové. Obě technologie fungují spolu a pokud máte DAB rádio, bude fungovat i s DAB+. Nicméně, pokud plánujete pořídit si nové rádio, určitě byste měli zvážit nákup autorádia s DAB+ verze.

V současné době je DAB+ pokryto téměř 95 % populace v České republice. Díky tomu mohou lidé využívat všech výhod této moderní technologie, jako je lepší zvuková kvalita a více stanic k výběru. Je to určitě krok kupředu ve vývoji rozhlasového vysílání, který má pozitivní dopad na kvalitu zvuku a zážitek posluchačů.

Share

0 komentář(ů)