close

Nabídka

Nejlepší kamery do auta

Nejlepší kamery do auta

Záznamové kamery do auta jsou neocenitelným pomocníkem hlavně ve chvíli, kdy se stanete účastníkem dopravní nehody nebo jiné problematické aktivity jako je porušování dopravních předpisů, vybržďování, atp... Záznam z kamery totiž může být použít jako důkaz vaší neviny nebo usvědčení pachatele při trestním řízení. Záznam z kamery můžete využít také k natočení krajiny při cestování, dovolené, atp.. Dnešní moderní autokamery nabízejí i celou řadu dalších funkcí, které vycházejí z technologie pořizování obrazového záznamu a tak s takto vybavenou kamerou můžete mít ve svém i starším vozidle moderní bezpečnostní prvky jako je signalizace přibližování k vozidlu před vámi nebo signalizace přejezdu z jízdního pruhu do druhého, což je většinou následkem nevěnování se řízení nebo mikrospánku. Investice do autokamery se rozhodně vyplatí i proto, že ceny současných modelů záznamových kamer jsou velmi příznivé. Je zapotřebí ale vybírat a nekoupit první nabízený model v teleshoppingu jen proto, že je za pár stokorun a ještě k němu dostanete tu nejlepší leštěnku. Pro jaký konkrétní typ autokamery se rozhodnout, jaké funkce jsou ty zajímavé, jakou kvalitu záznamu potřebujete nebo jaké kategorie kamero do aut existují, to vám poradíme v následujících řádcích.

Z jakým kategorií autokamer lze vybírat

Než si budete vybírat kameru do auta, podívejte se z jakých kategoriích kamer můžete vybírat. Kamery do vozidel se záznamem obrazu se dělí na základní kategorie:

  • klasické
  • dvoukanálové
  • duální

 

Klasické záznamové autokamery

Tento typ autokamery snímá během jízdy prostor před vozidlem. Umisťuje se standardně do horní části čelního skla auta kolem zpětného zrcátka. Klasické záznamové autokamery o nejběžnější, nejlevnější a zároveň nejprodávanější variantu kamery do auta. Do klasických autokarem lze zařadit ještě tzv. mini kamery do auta. Jak už vypovídá název, jde zejména o nenápadnost a to kvůli zlodějům, nebo kvůli nepozorovatelném nahrávání dění okolo vašeho vozidla, pokud stojí na parkovišti.

Dvoukanálové kamery do auta

Dvoukanálová kamera do auta je typ kamery do auta, který zaznamenává najednou obraz ze dvou zdrojů:

obraz za vozidlem

jak to, co se děje před vozidlem, tak i pomocí zadní kamery, prostor za vozidlem. To může být zajímavé především v případě, kdy do vás někdo narazí zezadu a snaží se popřít svoji vinu. Tyto záznamové kamery jsou sice na pořízení dražší než klasické autokamery, ale ochrání vás mnohem účinněji.

obraz ve vozidle

záznamová kamera s druhou kamerou pořizující záznam z dění ve vozidle není tak často žádána, ale nachází svoje zákazníky v řadách taxikářů nebo firemních řidičů, u kterých je výhodné nebo potřeba, takový záznam pořizovat.

Důležité parametry

Hlavním výsledkem snažení záznamové kamery je kvalitní video vaší jízdy, z kterého bude možné rozpoznat co nejvíce detailů. O kvalitě videa rozhoduje celá řada faktorů, mezi ty nejdůležitější patří:

  • velikost snímače
  • rozlišení snímače
  • úhel záběru
  • velikost displeje

 

Velikost snímače

Mezi velikostí snímače obrazu a kvalitou záznamu je přímá úměra, pokud chcete natáčet kvalitní video, a to i za zhoršených světelných podmínek, zvolte raději kameru s větším snímačem (obraz pak bude lépe osvětlen, díky tomu bude i ostřejší). Za standardní velikost snímače je považován snímač o velikosti 1/4 palce. S velikostí snímače však bohužel roste také velikost kamery jako takové. Před výběrem konkrétního modelu kamery proto dbejte také na to, kde a jak bude kamera umístěna, aby vám nebránila ve výhledu při řízení.

Rozlišení snímače

Rozlišení snímače kamery je velmi důležitým parametrem a čím kvalitnější video je, tím lépe lze s jeho pomocí prokázat případného viníka nehody nebo další detaily. Rozlišení do určité míry souvisí také s velikostí snímače a vždy je dobré volit velikost rozlišení úměrně k velikosti snímače.

Úhel záběru

Každá záznamová kamera disponuje několika úhly záběru – vertikálním, diagonálním a horizontálním. Horizontální úhel záběru je pro řidiče zásadní, udává šířku snímaného prostoru před (případně za) automobilem. I zde platí, že se jedná o velmi důležitý parametr, který může rozhodovat o vaší vině, či nevině. Důležité totiž není jen to, co se děje na silnici, ale i to, co se děje na chodníku či v blízkém okolí. Levnější modely nabízejí většinou nedostačující úhel záběru pouze 110°, což odpovídá přibližně snímání prostoru silnice před vámi. Standardně se však tento úhel pohybuje v rozmezí od 120° do 150°, což zaručuje také snímání blízkého okolí (tedy i dopravních značek, semaforů apod.). Neplatí zde však, že čím větší úhel zvolíte, tím lépe. Při úhlu větším než 150° totiž dochází k efektu tzv. rybího oka, kdy je výsledný obraz nejen zkreslený, ale objevuje se u něj také snížení kvality (počet pixelů na širší záběr jednoduše nebude dostačující). Doporučujeme vám proto volit úhel záběru od 120° do maximálně 150°.

Velikost displeje

Při výběru kamery do auta nezapomeňte také na velikost zobrazovacího displeje. Dnes jsou již téměř všechny kamery standardně opatřeny LCD displejem, jehož velikost se běžně pohybuje od 1,5 do 2,5 palce úhlopříčky. Displej slouží pouze k ovládání, pro přehrávání videí je i ten největší nabízený model nedostatečný a je výhodnější přehrávač záznamy v počítači. Kamery s větším displejem (například 2,5 palce) jsou nejen dražší, ale mají celkově větší rozměry, a mohou proto vadit ve výhledu. Doporučujeme proto volit spíše kamery s menším displejem. Většina přístrojů dnes disponuje také funkcí automatického vypnutí displeje při chodu kamery. Tato funkce nejen šetří energii baterie, ale zároveň vás přístroj neoslňuje především při jízdě v noci.

Dnes jsou v nabídce i moderní kamery do aut, které displej vůbec nemají. Nastavení kamery se provádí pomocí mobilního telefonu, který se bezdrátově připojí k wifi vysílané kamerou. Tím, že kamera displej nemá, může být její velikost zmenšena na minimum, a tak se snadno skryje třeba za zpětné zrcátko a nepřekáží tak řidiči ve výhledu ani neoslňuje.

Kapacita záznamu videa

Bezproblémové ukládání videa je stejně důležité jako pořízení. Moderní autokamery dnes disponují velkou vnitřní pamětí. Běžně lze vnitřní paměť rozšířit (od 16 do 128 GB) pomocí paměťové SD karty, ale záleží na technických možnostech každého modelu. Během záznamu kamera ukládá videosekvence a v případě naplnění kapacity paměti jsou nejstarší záznamy (sekvence) přemazávány, aby kamera měla vždy aktuální informace o vaší jízdě.

Share

1 komentář(ů)

tezop Jun 5, 2020
Až budete mít vlastní kameru do auta se záznamem, dejte si pozor na mikrofon a vypnutí jeho záznamu zvuku, aby nebyly na záznamech vaše nadávky a podobně :-)