close

Nabídka

Jak vybrat nosič jízdních kol do auta?

Jak vybrat nosič jízdních kol do auta?

Rok od roku jsou cyklovýlety stále populárnější. Samozřejmě v každém kraji republiky se dají najít zajímavé trasy pro rekreační cestování na takové dvoukolce, ale občas chceme něco víc. Když jedete na dovolenou nebo o víkendu někde u jezera, často vás láká vzít si s sebou kola. Jak to udělat? Nejlepší je vybavit se speciálními nosiči kol na auto , které jsou přizpůsobeny jejich přepravě. Co v tomto ohledu trh nabízí a jak si správně vybrat?

Nosiče kol do auta - 3 způsoby přepravy

Začněme tím nejzjevnějším problémem. Majitelé velkých vozů často nemusí přemýšlet o nákupu nosiče kol. V prostorném autě stačí jednoduše sklopit zadní sedadlo a opatrně naložit kola do kabiny (v případě kolize nebo nehody však představují pro cestující velmi vážné nebezpečí).

Dnes se zaměříme na vnější systémy přepravy kol.

- montáž na tažné zařízení,
- namontované na zadních dveřích,
- střešní nosiče.

  • Každý jistě mnohokrát viděl na silnicích auta převážející jízdní kola. Volba konkrétního řešení však nemusí být zřejmá, proto se nyní pokusíme jednotlivé nosiče kol probrat trochu podrobněji.

 

  • Nosič na tažné zařízení

  • Pokud se rozhodnete například pro nosič na tažné zařízení pro 4 jízdní kola, je důležité zajistit, aby nosič a kola na něm nezakrývaly registrační značku a/nebo zadní světla vozidla. Hodně záleží na typu karoserie a modelu vozidla. Zákon to nepovoluje, takže pokud takto převážíte kola, riskujete vysokou pokutu.
  • Naštěstí se s tím dá velmi snadno vypořádat. Dražší nosiče na tažné zařízení pro 4 jízdní kola jsou již vybaveny přídavným panelem se základním osvětlením a držákem pro montáž registrační značky. Osvětlení se jednoduše připojí ke standardnímu konektoru tažného zařízení (případně se řeší redukce). U levnějších modelů nosičů není takový panel součástí dodávky, ale lze jej dokoupit a namontovat. Upozorňujeme vás však, abyste na nosič raději nepřenášeli zadní poznávací značku. V současné době však není problém vyrobit třetí tabulku s číslem a měla by být umístěna na držáku nosiče.

Úplně stejný problém se může týkat i nosiče kol na zadní dveře, na který se nyní podíváme trochu podrobněji.

Nosič jízdních kol na zadní dveře

Dalším řešením jsou speciální nosiče kol do auta, které se připevňují přímo na zadní dveře. Jedná se o jakousi alternativu pro majitele vozidel, která nejsou vybavena tažným zařízením. Konstrukce dostupné na trhu jsou často univerzální systémy. Tažná zařízení jsou na trhu k dispozici jako univerzální systémy, takže je lze snadno namontovat na většinu automobilů bez ohledu na typ karoserie. Sedan, kombi nebo hatchback - tento typ zavazadlového prostoru lze namontovat na zadní dveře prakticky všech těchto vozidel.

Bohužel má však konstrukce s poklopem velmi závažnou nevýhodu. Existuje značné riziko poškrábání laku vozu. Neexistuje konstrukce pro 4 jízdní kola (s výjimkou několika vozů, např. MB Vito, VW T5 a T6 a několika dalších). Kolo je navíc nutné zavěsit na držák pod sedlem (s výjimkou nosičů vybavených žlábky). Pokud převážíte dámy, je opět nutné je vybavit speciálními příčníky. Jízdní kolo rozhodně nebude upevněno tak pevně jako na klasickém závěsném nosiči a je třeba mít na paměti výšku nesení. Tento typ nosiče je umístěn o něco výše než konstrukce na závěsu, takže kola budou více vyčnívat nad obrys vozidla. Tímto způsobem samozřejmě můžete jezdit, ale vytváří to o něco větší odpor vzduchu, a tedy i vyšší spotřebu paliva. U většiny těchto typů řešení může nastat problém s otevíráním zavazadlového prostoru, když je na něm namontován nosič kol.

Střešní nosič aut

V dnešní době se na silnicích ještě stále vozí kola na střeše. Řešení střechy se zdá být nejzřejmější, ale i zde můžeme najít některé nevýhody. Mezi ty nejdůležitější patří

- vysoké nakládání a vykládání (zejména velmi těžké elektrické kolo způsobí mnoho problémů),
- vážně narušená aerodynamika celého vozidla (horší zrychlení a vyšší spotřeba paliva),
- značné riziko poškrábání vozu při nakládání nebo vykládání.

Na druhou stranu střešní nosič kol nezakrývá registrační značku ani zadní světla. Protože je vybavení kola umístěno na střeše, neušpiní se při špatném počasí blátem od kol. Kromě toho můžeme použít nosiče kol až pro 4 kola.

Abyste mohli kola na střeše vůbec přepravovat, potřebujete samozřejmě speciální střešní nosiče. Doporučujeme vám, abyste si nevybírali nejlevnější možné řešení.

Střešní nosiče jsou však jen polovinou úspěchu. Na ně je třeba namontovat speciální držáky na střechu, na které se pak kolo umístí. I zde najdeme na trhu jak extrémně levná, tak mnohem dražší řešení. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Levné střešní držáky pro spíše kratší cesty

Každý střešní nosič na auto je určen pro přepravu jednoho kola, takže pokud plánujete převážet například 4 kola, budete si muset zakoupit čtyři nosiče kol. Držáky tohoto typu jsou nejen málo odolné, ale také uživatelsky velmi nepřívětivé. Jejich montáž na střešní nosiče vyžaduje velké úsilí a ani upevnění zařízení na nich není tak samozřejmé, jak by se mohlo zdát. Teoreticky jsou střešní nosiče univerzální, ale v praxi mohou být lidé s moderní výbavou jízdních kol velmi překvapeni. Kola jsou umístěna na speciálním žlabu, k němuž je připevněna tyč, která je následně připevněna k rámu. To je často problematická část. Ještě horší je, že se zde nezřídka setkáte s materiály nejnižší kvality. Nebude obtížné poškrábat rám v místě závěsu.

Podle našeho názoru bude toto řešení dobré pro lidi s jednodušším a levnějším vybavením kola, kteří plánují výlety maximálně někam za město. Pokud se chystáte přepravovat kola na delší trasy, je lepší se zajímat o profesionálnější nosiče.

Dražší střešní nosič je investice na dlouhá léta

Levné nosiče se při intenzivním používání mohou ukázat jako investice pouze na jednu sezónu. Při koupi dražšího nosiče si okamžitě všimnete rozdílu v kvalitě. Vyšší tuhost, neobvykle jednoduchá montáž pomocí systému jezdců nebo rychloupínacích spon a navíc materiály chránící části kola před poškrábáním. Ačkoli je to dražší, takové držáky budou sloužit dlouhá léta. Navíc je vše uzamčeno.

Které nosiče na kola budou nejlepší?

Na tuto otázku vlastně neexistuje jednoznačná odpověď, protože hodně záleží na individuálních potřebách. Podle našeho názoru je zdaleka nejlepším řešením použití nosiče na tažné zařízení. Pokud je na vozidle namontován, je vhodné na něj nosič namontovat. Nosiče kol na tažné zařízení jsou pohodlné, bezpečné a také velmi aerodynamické. Nosič kol je umístěn za vozidlem, takže můžete pohodlně cestovat i na dlouhých cestách, a to včetně vyšších rychlostí.

Pokud naopak vaše vozidlo nemá vhodný držák tažného zařízení, stojí za to zvážit montáž na střechu místo na zadní dveře. Přestože je kufr auta méně pohodlný pro nakládání a vykládání, cyklistické vybavení se tímto způsobem přepravuje bezpečně a bez většího rizika poškození. Je to stále velmi oblíbený způsob přepravy kol, který si vybralo celé procento zákazníků.

Nejdůležitější je však vždy jednoduše vsadit na značkové a kvalitní nosiče kol. Je důležité mít na paměti, že vybavení jízdního kola je přepravováno mimo vozidlo. Nehrozí žádné nejisté upevnění ani pád kola ze střechy nebo háku na silnici. Vyplatí se vsadit na regál známých a uznávaných výrobců.

Share

0 komentář(ů)