close

Nabídka

Autochladnička jako praktický pomocník

Autochladnička jako praktický pomocník

Autochladnička recenze je často považována za praktické zařízení používané při cestování na dovolenou nebo na delší výlety. Jde tedy o přístroj, který použijete jednou za čas nebo maximálně několikrát do roka. Ale nemusí tmu být tak. Každý z nás čas od času navštíví obchod, trh nebo supermarket a ne vždy má možnost si nakoupené potraviny hned odvést domů. Dostanete se do dopravní zácpy, někdo může mít po trhu neodkladné záležitosti, atp.. V takových případech pomůže právě autochladnička.

https://www.autoprofi.cz/kompresorove-autochladnicky-100

Autochadničky nabízejí podle svého typu možnost udržování nachlazené teploty, teplotu od venkovní mínus určitou hodnotu nebo umíchladit i mrazit, tak jako klasická lednice, kterou má každý doma. V případě, že se začnete zabývat výběrem autochladničky, měli byste vědět z jakých variant můžete vybírat a jaké hodnoty jsou pro Vás důležité.

Pro výběr správného modelu byste měli určit:

  1. Délku trvání cesty nebo výletu. Pro krátké procházky je vhodná chladicí taška s tepelnou izolací. Předem vychlazené výrobky v ní lze skladovat až 8 hodin. Pro výlety trvající 12-24 hodin si můžete pořídit tašku-kontejner, na více než 24 hodin chladničku napájenou z autobaterie, elektřiny nebo plynu.
  2. Podmínky cesty (teplota vzduchu, kvalita povrchu vozovky) - při vysokých teplotách vzduchu (nad +35 °C) jsou pro dlouhou cestu vhodné pouze kompresorové nebo absorpční chladničky. Oba tyto typy však nemají rády vibrace, proto se nedoporučuje brát je na cesty do terénu.
  3. Kolik výrobků si vezmete - záleží na počtu cestujících. Pro jednu osobu stačí chladnička s objemem do 5 litrů, pro tři nebo čtyři osoby 30-40 litrů a více.

Při výběru autochladničky je důležité věnovat pozornost:

  • - objemu chladničky;
  • - kapacitě;
  • - minimální teplotě chlazení uvnitř chladničky a teplotě hlubokého zmrazení uvnitř mrazničky (pokud existuje);
  • - odolnost vůči vibracím a náklonům během jízdy;
  • - hladinu hluku při provozu;
  • - hmotnost;
  • - celkové rozměry (schopnost chladit nádoby určité výšky, například dvoulitrové plastové lahve, závisí na výšce chladicího zařízení);
  • - výrobní materiály;
  • - cena.
  • Design chladničky, barevné řešení a tvar chladničky jsou téměř ignorovány, protože jsou ve srovnání s již uvedenými parametry nepodstatné.
  •  

Kompresorové autochladničky

Kompresorová chladnička slouží k dlouhodobému skladování potravin. Princip činnosti je založen na cirkulaci chladiva, jehož roli nejčastěji hraje freon. Pohybuje se v uzavřeném kruhu, dosahuje bodu varu (-30-150 °C), ochlazuje stěny výparníku, takže teplota uvnitř chladničky klesne na 6 °C.

Výhody kompresorových modelů:

  1. vysoká účinnost, chlazení a udržování teploty od +6 °C do -18 °C uvnitř chladiče;
  2. nejnižší spotřeba energie ve srovnání s jinými typy;
  3. vysoká rychlost chlazení (teplota klesne na -18 °C za 1,5-2,5 hodiny v závislosti na modelu);
  4. možnost mrazit výrobky ve dvoukomorových modelech.

Kompresorová chladnička však nikdy nemá objem menší než 10 litrů; je velmi citlivá na vibrace a poměrně drahá.

Vlastností absorbčního typu je možnost pracovat na plyn (nádoba se zkapalněným plynem - propanem nebo butanem) a elektřinu (z 12V zapalovače a 220V elektrické sítě).

Chlazení probíhá díky cirkulaci chladiva - čpavku, který se absorbuje ve vodě a vytváří nasycený roztok. Koncentrovaný roztok se přivádí k varu v kotli. Páry čpavku, odpařené přes odflegmátor, kde dochází k jejich částečné kondenzaci, vstupují do kondenzátoru, jsou stlačeny a vracejí se do výparníku, zatímco vyčištěná voda se vrací do absorbéru.

Proces cirkulace při připojení ke zdroji energie probíhá nepřetržitě.

Výhody absorpčních chladniček jsou následující:

  • - naprosto tiché;
  • - trvanlivé;
  • - malé celkové rozměry;
  • - univerzálnost (možnost provozu na plyn i elektřinu);
  • - velký objem (50-150 l).
  • Takové autochladničky však spotřebovávají hodně elektřiny nebo plynu; pomaleji chladí; nepodporují hluboké zmrazení, jsou velmi citlivé na náklony vozu.

 

Čpavkové autochladničky

Čpavkové chladničky používají jako chladivo čpavek. Je to bezbarvá, silně toxická látka. Dusí a poškozuje nervové buňky. Čpavek zároveň vykazuje menší tekutost, proto se k manipulaci s ním používá levnější železo, ale ne neželezné kovy jako u freonu. Čpavek je také odpadním produktem živých organismů. Čpavkové chladničky jsou levnější než chladničky s freonem a mají zvýšenou bezpečnost - díky silnému zápachu čpavku je únik zjištěn okamžitě.

Chladicím zařízením v autochladničkách s baterií je akumulátor chladu, díky němuž se uvnitř chladničky udržuje požadovaná teplota i po odpojení od autobaterie. Jsou vhodné při vzdáleném přístupu do automobilové nebo domácí sítě, udržují parametry chlazení po dobu několika hodin. V závislosti na hmotnosti a objemu baterie dokáže chladnička udržet vnitřní teplotu až 12-15 hodin. Chladicí akumulátory jsou nejčastěji plněny gelovým materiálem, který v procesu mrazení neztrácí svou plasticitu. Používají se v chladicích taškách a izotermických nádobách.

Výhody autochladničky s akumulátorem:

  • - univerzálnost
  • - lze je použít jak pro chlazení, tak pro ohřev výrobků, rozsah chlazení/ohřevu baterií je od -18 °C do +60 °C;
  • - šetrnost k životnímu prostředí
  • - obsah baterií není toxický;
  • - nízké náklady.
  • Skladovatelnost výrobků v těchto chladničkách je však krátká a před použitím je třeba samotné baterie zchladit v mrazničce po dobu 7-8 hodin.
  •  
  • Izotermické autochladničky

  • Izotermické chladničky se používají na krátké procházky a výlety. Při výrobě tašek se používá nylon nebo jiný kvalitní polyester. Vnitřní podšívka je vyrobena z PEVA (polyethylen-vinyl-acetát). Na kontejnery se používá vysoce pevný plast. Takové chladničky jsou velmi lehké, levné, univerzální (chlazení a ohřev), ale výrobky v nich nelze skladovat dlouhou dobu, měly by být předem vychlazené.
  • Dobrá autochladnička má turbochladicí systém, systém ochrany proti nízkému napětí, elektronický ovládací panel a několik stupňů ochrany autobaterie. Existují vestavné a přenosné modely. Ty druhé musí být pevně uchyceny (zejména modely na kolečkách).

Moderní autochladnička se nestala luxusem, ale běžnou věcí.

Na našem eshopu si můžete vybrat z široké nabídky ledniček určených pro využití v automobilech, kamionech, karavanech, lodích a jiných dopravních prostředcích.

Share

1 komentář(ů)

Martin Oct 26, 2021
Tyhle přenosné lednice do aut, které mají v sobě kompresor jako klasická lednice doma, jsou super. Dejte si ale pozor, existují ještě ty termoelektrické a ty jsou sice levné, ale nemají výkon a po čase ji stejně nahradíte pořádnou kompresorovou autochladničkou jako já.