close

Nabídka

Jak vybrat autochladničku?

Jak vybrat autochladničku?

Přenosná autochladnička je mobilní chladicí systém, který je obvykle napájen z 12V elektrického systému automobilu a udržuje vaše potraviny a nápoje neomezeně dlouho chladné (nebo zmražené). Je dražší než chladicí box, ale už nikdy se nebudete muset starat o doplňování ledu.

Při cestování karavanem na delší vzdálenosti je zapotřebí větší kapacita a více funkcí než při kratším kempování, kde je důležitější kompaktnost. Kolik lidí bude muset vaše přenosná autochladnička obsloužit? Zůstane ve vozidle, bude se používat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu jako přeplněná chladnička doma, nebo se zapne jen párkrát do roka?

Jakou velikost přenosné chladničky potřebujete?

Velké chladničky znamenají větší kapacitu, ale i vyšší odběr elektřiny a zaberou více místa ve vozidle. Při výběru chladničky si změřte prostor ve vozidle, abyste se ujistili, že se tam vejde, včetně dodatečné výšky případného montážního příslušenství nebo výsuvů. Zvažte také volný prostor pro případné větrací otvory a ujistěte se, že budete mít dostatek místa pro otevření víka.

Velikosti jsou uváděny v litrech, ale to může být obtížné si představit, proto jsme do tabulky zahrnuli všeobecně uznávanou měrnou jednotku - plechovky s nápojem.

25 l a méně (27 plechovek) Tyto kompaktní chladničky, které jsou v podstatě poháněnými chladicími boxy, jsou vhodné pro uchování obědu v chladu v pracovním voze pro vás a vašeho spolucestujícího. Jsou také dobrou volbou, pokud potřebujete mít léky v chladu a po ruce.

35 l (47 plechovek) Ideální na víkendovou cestu ve dvou nebo na celý týden, pokud cestujete sami.

40 l (60 plechovek) Nejběžnější nebo "standardní" velikost, 40 litrová lednice je skvělá pro dvě nebo tři osoby na prodloužený víkend.

50 l (72 plechovek) Vhodné pro celotýdenní dobrodružství ve dvou nebo prodloužený víkend pro rodinu.

60-65 l (106 plechovek) Dobrá velikost lednice pro pětičlennou rodinu nebo pro zajištění výživy pro váš sportovní tým. Je v ní dostatek místa na uložení pomerančů pro tým v poločase na ledu, ale zvažte místo, které zabere ve vašem vozidle i její hmotnost.

80 l + (120 plechovek) Dostatek místa pro týdenní výjezd s velkou skupinou, ale velikost a hmotnost mohou být vážným důvodem k zamyšlení. Možná bude lepší rozdělit náklad mezi menší autochladničky a samostatná vozidla.

Pro některé autochladničky jsou k dispozici také rozšiřující vložky, které se připnou na horní část a zajistí další kapacitu, když ji potřebujete.

Jaké jsou typy kempinkových autochladniček?

Dvoucestné chladničky fungují na 12V nebo na elektrickou síť, zatímco třícestné chladničky mohou fungovat na elektřinu nebo na plyn. Která je tedy lepší?

Dvoucestné (kompresorové) přenosné chladničky

Dvoucestné kompresorové chladničky využívají stejnou kompresorovou technologii jako domácí chladničky, jsou však navrženy tak, aby mohly fungovat na 12V nebo 24V akumulátor vašeho automobilu nebo nákladního vozu či karavanu nebo na elektrickou síť doma nebo v hotelu. Jsou nejvhodnější pro většinu aplikací, protože jsou navrženy tak, aby fungovaly z elektrického systému vašeho automobilu, aniž by odebíraly příliš mnoho proudu, ale lze je přepnout na 230V v napájených kempech nebo ve vaší domácnosti.

Na rozdíl od plynových chladniček znamenají kompresorové modely pravidelné dobíjení baterie, takže nemusí být nejlepší volbou pro měsíc na místě, ale budou spokojeně tikat s malou sestavou solárních panelů.

Klady

  1. Dobrý výkon, a to i v rozpálených autech a při vysokých okolních teplotách.
  2. Některé mohou sloužit i jako mrazničky.
  3. Fungují na nerovném terénu nebo ve svahu.
  4. Lze je napájet ze solárního panelu pro použití mimo vozidlo.
  5. Navrženy pro efektivní provoz s nízkým odběrem proudu z autobaterie.

Nevýhody

  1. Nastavení stálé teploty při změně okolní teploty může být obtížné.
  2. Hluk kompresoru může být patrný v tichých kempech.
  3. Baterie je třeba pravidelně nabíjet, jinak se chladnička zastaví.
  4. Pokud běží na solární energii, přes noc se vypne.
  5. Síťové adaptéry může být nutné dokoupit zvlášť.
  6. Třícestné (absorpční) nebo plynové přenosné chladničky
  7. Třícestné chladničky fungují na LPG i na 12, 24 nebo 240 V a používají plynové průtokové výměníky tepla, nikoli kompresory. Jsou tiché, ale nemají takový výkon jako kompresorové chladničky a pro jejich provoz je třeba udržovat vodorovnou polohu.

Třícestné chladničky

se hodí, pokud trávíte dlouhou dobu na odlehlém místě, protože jedna láhev LPG dokáže udržet chladničku mrazivou po celé týdny - což je mnohem více než kapacita bateriové sestavy.

Výhody

  1. Nejuniverzálnější z hlediska zdrojů energie.
  2. Na jedno naplnění plynem vydrží v provozu několik týdnů.
  3. Nemusíte mít složitý systém se dvěma bateriemi.
  4. Téměř tichý chod.

Nevýhody

  1. Pro provoz je nutné mít vodorovnou polohu, takže se nehodí k neustálému přemisťování.
  2. Neefektivní při provozu na 12 V a rychle vybíjí baterie.
  3. Vyžaduje dobré větrání, takže není ideální pro těsně uzavřené karavany.
  4. Neumožňují nastavit teplotu, ale místo toho ochladí na určitou hodnotu pod okolní teplotu. Jsou vhodné pro mírné počasí, ale ne pro extrémní teploty.
  5. Nemají tak dobrý výkon jako kompresorové chladničky.

A co termoelektrické přenosné chladničky?

Termoelektrické chladničky nechladí tak dobře jako jiné typy a odebírají podstatně více proudu. V minulosti se tyto autochladničky testovali a zjistilo se, že žádná z nich nedokáže udržet bezpečnou teplotu potravin v jiných než nejmírnějších podmínkách, takže jsou vhodné pouze pro udržování předem vychlazených nápojů v chladu cestou na víkendový sport nebo na krátkou cestu domů z obchodu.

Kolik stojí přenosné chladničky?

Přenosné kempingové chladničky nejsou levné - počítejte s tím, že za dvoucestnou 40-55 l chladničku zaplatíte přibližně 15.000,- Kč, za třícestnou 25.000,- Kč.

Nezapomeňte započítat náklady na příslušenství, jako jsou kryty, montážní kování, duální bateriové systémy a další úpravy vozidla, které vám pomohou ledničku maximálně využít.

Chladnička, mraznička, nebo obojí? Dvouzónové přenosné chladničky

Pokud pouze uchováváte oběd v chladu, pak nebudete potřebovat možnost mrazáku, ale je nezbytná, pokud jste pryč déle než jeden nebo dva dny.
Dvouzónové chladničky vám poskytnou luxus chladničky a mrazničky v jednom a jsou nejpohodlnější.
Některé chytré jednokomorové chladničky mohou také plnit dvojí funkci pomocí přepážky mezi zmrazenými položkami dole a čerstvými potravinami nahoře. Není to sice tak pohodlné, ale celkově budete mít více prostoru, protože zde nejsou žádné dělící stěny.
Jednokomorový model můžete také spojit s eskymákem nebo chladničkou a dosáhnout stejného efektu tím, že v chladničce přes noc zmrazíte ledové cihly, které druhý den udrží nápoje v chladničce studené.

Funkce přenosné chladničky, na které se zaměřte

Nízký odběr proudu

Hledejte přenosnou chladničku s nízkým odběrem proudu, zejména při provozu na 12V. To je přímý ukazatel toho, jak dlouho vydrží baterie a jak dlouho bude chladnička fungovat v kempu nebo v zaparkovaném vozidle. Pět ampérů je poměrně vysoká hodnota a jeden ampér je poměrně nízká hodnota. Nezapomeňte, že teplota ve vozidle může rychle stoupat, takže vaše chladnička bude pracovat mimořádně výkonně, pokud budete parkovat na slunci se zavřenými okny. Pokud používáte přenosnou kempingovou chladničku jako mrazničku, bude váš odběr proudu také vyšší než při použití jako chladničky.

Ochrana baterie

Chladnička, která se vypne, když má baterie potíže, vás může zachránit před uvíznutím v zácpě, zejména pokud ji napájíte ze startovací baterie - hledejte model, který se vypne při poměrně vysokém napětí, aby se baterie nevybila.

Hledejte chladničky s variabilní ochranou. Některé chladničky jsou nastaveny tak, že se vypínají při velmi nízkém napětí (obvykle 9,5 V), aby chránily kompresor, ale to vaší baterii nepomůže.

Hluboké vybití běžné autobaterie pomocí přenosné chladničky může výrazně zkrátit její životnost (a zanechat vás v nouzi), takže ochrana baterie může snížit riziko poškození té vaší. Ještě lepší je nainstalovat systém se dvěma bateriemi (s baterií určenou pro hluboký cyklus) pro běžné používání chladničky.

Pokud budete chladničku používat doma, pak zvažte její dopad na váš účet za elektřinu a poohlédněte se po energeticky úsporném modelu. Přenosné chladničky nemusí být označeny energetickou hvězdičkou a jsou určeny především pro použití na 12 V, takže i když jsou malé, mohou spotřebovávat stejně energie jako chladničky plné velikosti. Zvažte raději větší primární chladničku a přenosnou chladničku si nechte na víkendy mimo domov.

12voltový konektor

Zkontrolujte, zda má vaše chladnička správný konektor pro vaše vozidlo. Mnoho přenosných chladniček se dodává se zástrčkou do zapalovače cigaret, která se hodí do zásuvky pro příslušenství vašeho vozidla, ale tyto zástrčky nejsou ideální pro aplikace s vysokým odběrem proudu, jako jsou chladničky. Mohou se odpojit i při nárazu a ledničku zcela vypnout.

Některé chladničky se také dodávají s různými konektory, které se hodí pro zdroje napájení, které již mohou být ve vašem vozidle. Ideální je zástrčka typu Anderson, protože je určena pro vysoký odběr proudu a připojuje se velmi bezpečně, ale možná ji budete muset mít nainstalovanou.

Montážní příslušenství

Robustní montážní hardware je nezbytný, aby se chladnička nepřevrátila v ostrých zatáčkách nebo se nestala projektilem při nehodě. Hledejte robustní montážní body, které udrží chladničku na místě, a ujistěte se, že jsou ve vašem vozidle odpovídající vázací body.

Pokud berete své dobrodružství v přírodě vážně (přiznejme si, že pokud si kupujete přenosnou chladničku, pak ano), pak možná budete chtít speciální montážní sadu a pro většinu chladniček je k dispozici celá řada montážních sad OEM a poprodejních sad.

Ujistěte se, že sady jsou kompatibilní s vaší chladničkou i vozidlem a že je snadné chladničku připevnit a odejmout, když dorazíte domů nebo do kempu.

Přenosné chladničky

Přístup k chladničkám může usnadnit skluzavka na ledničku a s padací skluzavkou je to naprostá hračka - zejména pokud je váš vůz 4x4 zvednutý. Můžete také zvážit možnosti minimalizace nárazů, například pěnovou základnu.

Dostatečná izolace

Hledejte chladničku se silnými stěnami a izolací, protože to obecně znamená lepší účinnost a menší zatížení kompresoru, a spotřebují tak méně energie. Zvažte také materiály vnějšího pláště - kov je odolný, ale vede teplo snadněji než plast, zatímco sklolaminát nabízí nejlepší izolaci. Volitelné tepelné kryty poskytují dodatečnou izolaci a zajišťují určitou úroveň ochrany proti nárazům, poškrábání a promáčknutí od jiných věcí ve vašem voze. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Termostat a teploměr

Přenosné kempingové chladničky jsou ze své podstaty vystaveny mnohem většímu rozsahu okolních teplot než chladničky v kuchyni a změny okolních teplot mohou znamenat, že se vnitřní teplota chladničky může měnit. Integrovaný teploměr umožňuje snadno sledovat vnitřní teplotu chladničky, aniž byste museli neustále otevírat víko, a nastavitelný termostat znamená, že ji můžete nastavit tak, aby udržovala optimální teplotu. Termostat, který umožňuje nastavit teplotu až na -18 °C, znamená, že ji můžete používat jako chladničku nebo mrazničku, takže je mnohem univerzálnější.

Dostatečný teplotní rozsah

Mít termostat a teploměr je důležité, ale na jakou teplotu byste měli chladničku nastavit? Většina přenosných chladniček má teplotní rozsah přibližně od 10 °C do -18 °C, takže máte na výběr z mnoha možností. Stejně jako u kuchyňské chladničky platí, že pokud používáte chladničku pro čerstvé potraviny, měli byste se zaměřit na teplotu kolem 3 °C, ale pro použití v mrazničce byste se měli zaměřit na teplotu kolem -15 °C.

Vypouštěcí zátka

Vyjímatelná zátka ve spodní části chladničky, podobně jako u mnoha chladniček, usnadňuje čištění. Na rozdíl od chladniček nebudete muset vypouštět kbelíky a kbelíky roztátého ledu, ale znamená to, že můžete chladničku snadněji vypláchnout, aniž byste ji museli převracet. Hledejte výlevku, která zůstane připevněna k chladničce, takže je méně pravděpodobné, že ji ztratíte.

Odolná konstrukce

Chladnička musí vydržet náročné podmínky, kterým ji budete vystavovat, proto hledejte odolnou konstrukci, silné panty a pevné kryty. Kvalitní chladnička by měla vydržet váhu člověka, který na ní stojí.

Přenosné chladničky se také vyrábějí s různými materiály plášťů, takže zvažte, co je vhodné pro vaše použití - kov je odolný a vhodný pro náročné aplikace, plast se může trochu ohýbat, takže je dobrou volbou pro cestování, a sklolaminát je pevný a odolný vůči korozi, takže je ideální pro použití na moři. Je pravděpodobné, že se vaše lednička bude na zadním sedadle vašeho vozu otloukat, takže pokud je pro vás důležitá estetika, vyhněte se materiálům a povrchovým úpravám, které zvýrazní promáčkliny a škrábance, jako je leštěný kov.

Vaše přenosná chladnička bude také více vystavena slunci než chladnička ve vaší kuchyni a UV paprsky mohou způsobit křehnutí plastu nebo jeho deformaci - což je problém zejména u plastových vík.

Typ kompresoru

Kompresor je srdcem vaší chladničky, takže výběr chladničky s kvalitním kompresorem by vám měl vydržet po mnoho let. Hledejte přenosné chladničky se značkovými kompresory, jako jsou SECOP (Danfoss), Sawa, Fuji nebo Waeco.

Větrací otvory a umístění výparníku

Zkontrolujte umístění výparníků a chladicích ploch a zvažte umístění větracích otvorů a ventilátorů - ty budou pro správnou funkci chladničky potřebovat dobré proudění vzduchu, proto se ujistěte, že jim ve vašem vozidle nebude nic bránit.

Ovládací prvky

Zkontrolujte, jak snadno lze nastavit a upravit ovládací prvky, abyste udrželi správnou teplotu při změně podmínek.

Koše

Vyjímatelné koše usnadňují přístup k věcem v hluboké nebo jednokomorové chladničce. Hledejte koše, které se snadno čistí.

Kryt

Kryt může pomoci udržet přenosnou chladničku izolovanou, takže pracuje efektivněji, snižuje odběr proudu a poskytuje ochranu proti poškrábání. Zkontrolujte, zda jsou k dispozici kryty vhodné pro vaši chladničku, a ujistěte se, že kryty nebrání ovládacím prvkům, větracím otvorům nebo přístupu. Zjistěte, zda je kryt součástí standardní výbavy, nebo je nutné jej dokoupit zvlášť.

Dostupnost náhradních dílů

I ta nejlépe vyrobená přenosná chladnička se může porouchat, a když se to stane, budete pravděpodobně daleko od domova. Hledejte značky s celostátní distribuční sítí a dobrou pověstí poprodejní podpory, protože to znamená, že náhradní díly budou pravděpodobně snadno dostupné. Nezavrhujte však hned menší značky - mnohé z nich poskytují skvělý poprodejní servis a přikloní se k vám, aby vás opět dostaly na cestu. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Další příslušenství přenosných kempingových chladniček

Kromě montážního příslušenství, krytu a úprav vozidla můžete zvážit i příslušenství, které zvýší bezpečnost a užitečnost vaší chladničky v kempu.

Bezpečnostní kabel a zámek

Nic vám nezkazí den tak, jako když se po dobrodružství vrátíte do tábora a zjistíte, že nějaký nenechavec vložil přenosnou do přenosné kempingové lednice a utekl s vašimi potravinami. Bezpečnostní kabel vám pomůže udržet ledničku v bezpečí přes noc nebo když jste mimo tábor.

Stojan na přenosnou ledničku

Stojan vám pomůže zvednout ledničku nad zem, udrží ji mimo dosah špíny a vlhkosti a znamená, že se nemusíte ohýbat, kdykoli z ní chcete něco vyndat.

Napájecí zdroj

Speciální sada baterií pro chladničku znamená, že můžete chladničku provozovat nezávisle na vozidle, takže může zůstat v táboře, zatímco jste na cestách. Znamená to také, že můžete chladničku provozovat delší dobu bez rizika vybití baterie v autě. Akumulátor vám také pomůže maximálně využít solární panel. Když už jsme u toho...

Solární panely

Pokud používáte kempingovou chladničku, je pravděpodobné, že budete většinu času mimo elektrickou síť, takže jste odkázáni na napájení chladničky z baterie nebo čehokoli elektrického. Alternátor může udržovat baterii vašeho auta nabitou, když jedete, ale provoz ledničky a dalších elektrických předmětů v kempu pomalu, ale jistě vyčerpá vaše zásoby energie. Na rozdíl od generátorů, které mohou být hlučné a zapáchat, mohou fotovoltaické panely v tichosti vyrábět bezplatnou elektřinu pro provoz vaší chladničky během dne a nabíjet baterie pro provoz chladničky přes noc.

V závislosti na výkonu vaší solární sestavy a aktuálních nárocích vaší ledničky možná nebudete schopni napájet vše výhradně z panelů, ale pokud ne, určitě prodlouží dobu, po kterou budete mít k dispozici akumulátory.

Jak snížit spotřebu energie kempinkové chladničky

Jakmile se ocitnete mimo síť, jste vydáni na milost a nemilost kapacitě svých baterií a výkonu solárních panelů nebo hlučného a zapáchajícího generátoru, takže je důležité co nejvíce minimalizovat odběr proudu. A zatímco bez světel, hudby a podobně můžete strávit skvělé chvíle mimo domov, pokud vám dojde šťáva s lednicí plnou trvanlivých potravin, budete se mít špatně.

Zde se dozvíte, jak pomoci své přenosné ledničce k efektivnějšímu provozu a udržet dobrodružství v chodu po delší dobu.

Předchlazení potravin

Ujistěte se, že jsou potraviny a nápoje vychlazené ještě předtím, než je vložíte do chladničky, což znamená, že chladnička nebude mít práci s jejich stahováním na vychlazenou teplotu. Použijte kuchyňskou ledničku, abyste vše vychladili, než se sbalíte na cestu, a při doplňování zásob si vezměte vychlazené pivo z chladicího boxu v obchodě s lahvemi. V lednici můžete také nechat pomalu rozmrazit ty zmrzlé steaky - pomohou udržet v chladu vše ostatní.

Používejte kryt

Důležitým, ale někdy nepovinným doplňkem je tepelný kryt, který poskytuje dodatečnou izolaci a zlepšuje energetickou účinnost. Jako bonus kryt také chrání vaši drahou chladničku před nárazy, poškrábáním a jiným poškozením.

Vyjměte ji z auta

Teplota ve vašem vozidle může při parkování rychle stoupat, což je špatná zpráva pro vaši chladničku, která musí pracovat více. Pokud je to možné, vyjměte chladničku z auta, pokud se na nějakou dobu nikam nechystáte. Pokud to není praktické, zkuste zaparkovat ve stínu a nechte okna otevřená.

Umístěte ji do stínu

Přemístění chladničky do stínu mimo dosah přímého slunečního světla pomáhá minimalizovat množství práce, kterou musí vykonat. To platí dvojnásob pro chladničky bez napájení, protože to pomáhá delší výdrži ledu.

Naplňte ji

Plná chladnička má větší tepelnou hmotnost, takže kompresor se méně často zapíná a vypíná, a spotřebovává tak méně energie. Používejte mrazicí cihly nebo láhve s vodou, aby byla chladnička plná, když dochází zásoby potravin. Pokud používáte chladničku jako mrazničku, mohou tyto ledové cihly zase udržet čerstvé produkty v bezpečné teplotě v chladicím boxu nebo eskymáku i následující den.

Vypínejte ji na noc

Pokud táboříte v oblasti, kde je v noci opravdu chladno, můžete ledničku na noc vypnout, aniž by se to příliš projevilo na vnitřní teplotě. Vysoká tepelná hmotnost potravin, mrazicích cihel a zmražených lahví s vodou pomáhá udržovat stabilní teploty.

Zvolte nižší teplotu v mrazničce

Zatímco v domácí mrazničce doporučujeme udržovat teplotu -18 °C, abyste dosáhli nejlepší rovnováhy mezi spotřebou energie a dlouhodobým skladováním potravin, je nepravděpodobné, že byste v přenosné chladničce uchovávali potraviny zmrazené po dobu několika měsíců. Nastavení termostatu na trochu vyšší teplotu může mít velký vliv na spotřebu energie a stále bude bezpečné pro uchovávání potravin po dobu vašeho kempování.

Share

0 komentář(ů)