close

Nabídka

Jak vybrat nejlepší autochladničku.

Jak vybrat nejlepší autochladničku.

Pokud se vydáváte někam na dovolenou nebo jen na víkend, určitě si sebou vezmete jídlo, i kdyby jen na cestu. Stejně tak třeba jezdíte po práci nakupovat a potřebujete nákup dovézt domů v co nejlepším stavu. Maso, šunka, sýry, máslo nebo ryby, to jsou všechno potraviny, které jsou velmi citlivé především na teplotu. Jestliže si takové potraviny budeme chtít vzít na dovolenou nebo je jen ochránit pro převoz v autě, je potřeba je ochránit na cestě především chladem.

Ani v autě s výkonnou klimatizací není možné ihned ochladit potraviny a zajistit jim ideální teplotu po celou dobu cestování. Stačí vypnout motor, klimatizace se vypne a v horkém létě je v autě najednou 60 stupňů. To rozhodně vašemu občerstvení neprospěje.

Ideálním řešením tohoto problému je pak použití moderní autochladničky. Takovou autochladničku si můžeme představit jako jakousi zmenšeninu klasické lednice, kterou známe z našich domácností, ale nabízí se i technologie jiné.

Autochladničky můžeme rozdělit do čtyř základních kategorií. Možností chlazení v autě je v autě hned několik a souvisí to s použitými technologiemi jednotlivých typů autochladniček. Autochladničky se dají rozdělit podle principu, na jakém fungují, do čtyř základních skupin:

Pasivní autochladnička

v praxi se jedná o termotašky nebo boxy, které pracují s předchlazenou náplní. V mrazáku vaší domácí lednice vychladíte desky s chladicím médiem, pak je vložíte do pasivní chladničky a ony přijímají teplo, zatímco okolní vzduch ochlazují. Tato technologie není náročná na energie, ale není moc efektivní a komfortní už vůbec.

Absorpční autochladnička

pracují na principu odvětrávání a odpařování kapalného média, které absorbuje teplo z prostoru dříve než okolní vzduch v boxu.

Termoelektrická autochladnička

je závislá na elektrické energii z vozidla, případně z měniče napětí napájeného z domácí sítě. Kromě toho, že termoelektrická autochladnička chladí, je schopna i ohřevu dle nastavení a modelu. Termoelektrické autochladničky nemají tak velký výkon chlazení jako např. kompresorové, ale nejsou výrobně tak náročné a jejich ceny jsou velmi přijatelné.

Kompresorová autochladnička

je vlastně zmenšeninou klasické domácí lednice. Proto pro napájení řídící elektroniky a kompresoru musí být ve vozidle připojena k elektrickému rozvodu. Jejich chladicí schopnosti jsou ze všech typů nejlepší a kompresorové autochladničky dokonce mohou jako jediné i svůj prostor mrazit. Některé modely mají dokonce chladící prostor rozdělen na dvě samostatné části, kde v prvním se chladí a v druhém mrazí.

Jelikož jsou kompresorové autochladničky napájeny z vozidla, mají tyto autochladničky systémy sledování kapacity nabijí akumulátoru vozidla a v případě, že poklesne napětí pod stanovenou hodnotu a vozidlo by pak nešlo nastartovat, vypnou se. Tím je zajištěno, že nedojde autochladničkou k vybití akumulátoru vozidla.

Box autochladničky s kompresorem můžete většinou bezpečně umístit na sedadlo vozidla a dokonce zajistit bezpečnostním pásem.

Kompresorové autochladničky se liší také svým rozměrem a tím použitím.

Přenosné autochladničky

Tyto výkonné lednice do auta se nabízí v provedení přenosném, kdy se jedná o plastové boxy objemu cca 10-50 litrů a pak provedení pro obytné vozy. Ideální varianta pro všechny, kdo nepotřebují velký objem chlazení a chtějí autochladničku používat více mobilně a mají přístup k elektrické energii ve vozidle nebo doma. 

Autochladničky pro obytné vozy

Autochladničky pro karavany se vyrábí v provedeních malých, ale i velmi objemných a vybere si . Ne každý si uvědomí, že není možné dát do obytného vozu lednici, která nám doma zbyla a jen ji napájet měničem napětí na 220V. Domácí lednice nejsou stavěny pro mobilní použití a jen to, že před zapojením doma by měla stát na místě 24h, asi v karavanu nesplníte. Chladící systémy pro mobilní provedení jsou stavěny jinak a vydrží mnohem více.

Autochladničky pro kamiony

Do kamionů lze použít jakýkoli z typů autochladniček, ale jelikož v nákladním vozidle řidiči stráví opravdu hodně času, tak výběr většinou padá na kvalitní kompresorové autochladničky. Vybírat lze pak z modelů určených pro konkrétní značky a modely nákladních vozů a umístění v jejich kabinách. Jsou modely autochladniček, které je možné zasunout do prostoru pod sedadlo nebo do prostoru mezi sedadly, prostě prakticky.

 

Autochladnička je když ...

Autochladnička je praktické zařízení, které na různých principech zajišťuje chlad vnitřního prostoru, který brání kažení potravin, protože kvašení, hniloba nebo plísně – tyto chemické nebo biologické procesy, teplo výrazně urychluje. Potraviny uložené a přepravované v chladném prostředí autochladničky sice úplně těmto procesům nezabráníte, ale zásadně je zpomalíte. Je to prostě stejné jako s vaší domácí ledničkou.

Share

0 komentář(ů)