close

Nabídka

Můžete mít Carplay i v starších modelech aut? Zjistěte, jak!

Můžete mít Carplay i v starších modelech aut? Zjistěte, jak!

Ahoj milí řidiči!

Jste někdy poseděli v autě novějšího modelu a obdivovali, jak skvělá věc je ten Carplay od Apple? Pokud máte starší model auta, mohli byste si myslet, že jste z této zábavy s Carplay vyloučeni. Ale co kdybych vám řekl, že nemusíte mít nové auto, abyste si mohli užívat všech výhod Carplay? Pojďme se na to podívat!


Co je Carplay?


Než se vrhneme na podrobnosti, pojďme si na chvíli osvěžit paměť. Carplay je aplikace od Apple, která transformuje obrazovku vašeho autorádia na skoro totožnou obrazovku vašeho iPhone. To znamená mapy, hudba, zprávy a spousta dalších věcí přímo na dosah ruky s Carplay. A vše se ovládá hlasem pomocí Siri, takže můžete zůstat soustředěni na silnici díky Carplay.


Proč zvažovat Carplay pro starší model auta?


Za prvé, bezpečnost. Místo toho, abyste se dívali na svůj telefon při navigaci, nebo přeskakovali písničky, můžete jednoduše říct Siri, co chcete. A pokud jste někdy zkoušeli zvládnout některé starší infotainment systémy, oceníte jednoduchost a intuitivnost Carplay.


Za druhé, je to skvělý způsob, jak dodat svému staršímu autu nějaký ten moderní lesk. Myslete na to jako na upgrade interiéru za zlomek ceny nového vozu.


Technické požadavky pro instalaci Carplay v starších modelech aut


Vezmeme to krok za krokem:


Hardwarové požadavky


- Typy autorádií: K instalaci Carplay potřebujete rádio, které je kompatibilní s Carplay. Řada novějších aftermarket rádií má tuto možnost.

- Konektory: Měli byste se ujistit, že vaše auto má potřebné konektory pro nové rádio. Většina nových modelů to má, ale u starších aut je to dobré prověřit.

- Velikost obrazovky: I když Carplay funguje i na menších obrazovkách, je lepší mít větší obrazovku, aby bylo vše lépe vidět.


Softwarové požadavky

- Aktualizace firmwaru: Pokud vaše auto má starší firmware, může být potřeba aktualizace.


Přehled možných řešení


Použití aftermarket Carplay jednotek

Nakupování nového rádia může být zábavné. Existuje spousta skvělých značek, které nabízejí jednotky s Carplay. Pioneer, Kenwood, a Alpine jsou jen některé z nich. Ujistěte se, že vybíráte jednotku, která je kompatibilní s vaším autem.


Přizpůsobení stávajícího infotainment systému

Pokud si myslíte, že to zní složitě, no... možná máte pravdu. Ale s odborníkem na elektronické systémy vozidel by to mělo být hračka. Pokud jste technicky zruční, můžete se do toho pustit sami, ale doporučoval bych najmout odborníka.

Zde se můžete podívat na speciální elektronické jednotky CarPlay, které lze připojit k současnému systému vašeho vozidla a vytvořit si tak funkčnost CarPlay a většinou také Android auto.

Tyto speciální CarPlay jednotky jsou většinou konstruovány pro konkrétní značky a modely vozidel. Musíte se tedy s námi poradit nebo hledat dle vaší značky, modelu a roku výroby vašeho automobilu.

Zde jsou některé z nich:

- Audi

- BMW

- Mercedes

- Škoda

. Volkswagen

a mnoho dalších ...


Krok za krokem: Instalace Carplay

  1. Vyjměte původní autorádio/infotainment systém: Buďte opatrní a ujistěte se, že máte všechny nástroje a instrukce, které potřebujete.
  2. Připojte novou jednotku: Následujte instrukce dodané s vaší jednotkou. Možná budete potřebovat několik adaptérů.
  3. Zajistěte všechny kabely: Ujistěte se, že všechny kabely jsou bezpečně připojeny, a že nic nevisí volně.
  4. Aktualizujte firmware jednotky: Vždycky je dobré mít nejnovější software.
  5. Testujte: Než všechno zase složíte dohromady, otestujte, jestli vše funguje, jak má.


Tipy a triky pro optimální využití Carplay v starších vozidlech


Když už máte Carplay vše nainstalované, pořádně si to užijte! Hrajte s rozhraním Carplay, stahujte nové aplikace a hledejte způsoby, jak si zpříjemnit cestu s Carplay.


Hlavní přínosy používání Carplay v jakémkoli autě


Když už jsme probírali, jak Carplay nainstalovat, měli bychom se také podívat na to, proč je tato funkce tak oblíbená a jak může obohatit váš zážitek z jízdy.


Nepřetržité spojení s Carplay


S Carplay můžete být stále spojeni se svým iPhone, aniž byste museli sáhnout po telefonu. Zprávy, volání, hudba – vše je integrováno přímo do systému vašeho vozu, což vám umožní zůstat ve spojení a zároveň se soustředit na jízdu.


Intuitivní ovládání s Carplay


Zapomeňte na složité infotainment systémy. Rozhraní Carplay je navrženo tak, aby bylo snadno pochopitelné a ovladatelné, což vám umožní mít vše pod kontrolou s minimálním úsilím.


Personalizace s Carplay


Díky Carplay můžete mít svůj infotainment systém přizpůsobený přesně vašim potřebám. Ať už jde o playlisty, kontakty nebo navigační trasy, Carplay vám umožňuje mít vše přehledně na jednom místě.


Hlasová asistence Siri s Carplay


S Carplay můžete jednoduše využívat Siri k ovládání různých funkcí vozu, od hlasitého čtení textových zpráv až po hledání nejbližší benzínové stanice. S Carplay a Siri můžete zůstat ruce na volantu a oči na silnici.


Neustálé aktualizace a novinky s Carplay


Jedním z největších přínosů Carplay je, že Apple pravidelně vydává aktualizace. To znamená, že vaše rozhraní nikdy nezastará a bude vždy přinášet nové funkce a vylepšení.


A to je vše! S trochou úsilí a možná pomocí odborníka můžete mít v autě Carplay, ať už je jakékoliv stáří. Bezpečné a veselé cesty!

Share

1 komentář(ů)

Vlasta Sep 19, 2023
ahoj,
tahle informace mě zajímá
Vlastním Subaru Forester r.v. 2016 a o carplay mám zájem.
Lze v mém voze instalovat?
vyhovuje mi i vč. montáže.

díky

Vlasta