close

Nabídka

Nejčastější způsoby krádeží vozidel

Nejčastější způsoby krádeží vozidel

Chtěli bychom vám přiblížit metody, které v dnešní době používají zloději k odcizení vozidel nebo k vykradení jejich interiéru.

1. metoda přenesení signálu inteligentního klíče

Tento způsob se používá u vozidel s funkcí KEYLESS, u které není nutné standardně stisknout tlačítko na dálkovém ovladači, ale stačí s klíčem (speciální karta) přijít k vozidlu. Výrobci se dnes snaží dopřát majitelům vozidel co nejvíce komfortu, ale v daném případě může vést používání této moderní funkce až k jednoduchému odcizení vozidla.

Princip přenesení signálu spočívá v přenesení kódované informace z klíče do blízkosti vozidla pomocí speciálního zařízení. Vozidlo pak lze korektně odemknout a nastartovat nebo použít bez nutnosti jakéhokoliv násilí.

V současné době se bohužel jedná o celosvětově "nejoblíbenější" způsob krádeže vozidel s takzvaným inteligentním klíčem. Pro tento způsob krádeže vozidla je potřeba jen konkrétní elektronické zařízení pro přenos signálu a při jeho použití musí zpravidla spolupracovat dvě osoby. První osoba se speciálním zařízením vznikne například na zahradu rodinného domu tak, aby se dostala co nejblíže vchodu domu, u kterého většinou uvnitř domů bývají klíče i od vozidel. V rukou má přitom anténu zařízení, které dokáže zesílit signál karty přes zeď domu a vyslat ho k vozidlu, které stojí před domem nebo na silnici. Toto vozidlo se automaticky odemkne a je možné ho ihned nastartovat. Bohužel je to takto jednoduché.

2. Metoda přeprogramování imobilizéru přes OBD-II

Už od devadesátých let minulého století se výrobci vozidel snaží zabránit jejich krádežím a vymysleli speciální čip imobilizeru, který je vestavěn do klíčku zapalování. Bez tohoto originálního klíčku pak nelze nastartovat vozidlo. Jenže ...

Uvedený čip imobilizeru je už ve výrobě spárován s konkrétním vozidlem a jeho kód je vložen v jeho jednotlivých řídících jednotkách. Protože musí být u všech vozidel zachována i možnost přidání nového čipu (např. při ztrátě klíčů), existuje také diagnostická možnost učení nových typů ovladačů. Právě tato možnost je zneužívána při krádežích vozidel metodou přeprogramování imobilizéru.

Celý trik spočívá v tom, že pachatel přichází k vozidlu se svým vlastním čipem, který následně pomocí k tomu určenému zařízení, připojeného k diagnostické zásuvce, nahraje do vozidla. Díky tomu tak dokáže motor bez problémů nastartovat a s vozidlem následně odjet. Tento způsob vyžaduje použití speciálně upraveného zařízení, které je dostupné na černém trhu.

3. Metoda rušení signálu dálkového ovladače

Určitě se vám to už taky stalo: stojíte u zaparkovaného auta, marně se snažíte opakovaně stisknout tlačítko uzamknutí na originálním dálkovém ovladači, ale vozidlo vůbec nereaguje. V lepším případě může být důvodem takových problémů vybitá baterie ovladače nebo jeho porucha. V horším případě to však může být mnohem závažnější příčina, které je určitě dobré věnovat zvýšenou pozornost. Jedná se o rušení signálu vašeho ovladače s vidinou toho, že si nevšimnete nezamčení vozidla a odejdete. Následně zloděj může odcizit z vašeho odemčeného vozidla cokoli.

Tento způsob je poměrně náročný a nevyžaduje žádné extrémně sofistikované vybavení. Zmíněnou ručičku lze vyrobit modifikacích jiného dálkového ovladače.

A co dělat?

Rozhodně je vhodné si doplnit váš současný zabezpečovací systém, který jste dostali jako součást vozidla, nějakým elektronickým nebo nechanickým systémem, který nebude vázaný na systémy automobilu. Každá i sebemenší překážka, s kterou zloději nepočítají je výhodná a může nám vozidlo zachránit.

Share

0 komentář(ů)