close

Nabídka

S čím počítat u autorádia s androidem

S čím počítat u autorádia s androidem

Na našem trhu je stále více autorádií, které mají velký dotykový displej a mnoho funkcí, protože obsahují operační systém Android. V zásadě se tato multimediální autorádia dají přirovnat k tabletu, protože mají prakticky stejné funkce a i podobným způsobem se ovládají.

S čím je u těchto autorádií potřeba počítat

Zde je potřeba rozlišit, jestli se jedná o multimediální autorádio od známého výrobce nebo se jedná o neznačkový model. U značkových autorádii musí výrobce dodržet všechny požadované hodnoty a zkoušky funkčnosti. U neznačkových to bohužel není a ty jsou sice o něco levnější, ale mohou mít celou řadu problémů ohledně funkčnosti a dostupnosti informací. Neznačková multimediální autorádia z Číny mají např. všechna problémy s příjmem rozhlasového tuneru. Pokud jste ve městě, kde je signál vaší oblíbené stanice silný, je vše OK. Jakmile ale vyjedete kamkoli mimo město, zjistíte velké problémy v ladění a příjmu kvalitního signálu, který by se nechal poslouchat. Tyto informace máme přímo od našeho technického střediska, které už mnoho takových multimediálních autorádií zákazníků instalovalo a u všech je problém stejný. Bohužel nepomohou ani žádné zesilovače signálu a jakmile si pořídíte takové autorádio, musíte se nekvalitním příjmem rozhlasu smířit nebo ...

Jak řešit nekvalitní příjem u autorádií z Číny?

Je zde jedno řešení, ale netýká se žádné opravy, úpravy nebo výměny rozhlasového tuneru autorádia. Jde jen o řešení rozhlasového příjmu jiným způsobem. Jak jsem už uvedl, jedná se prakticky v tomto případě o tablet s Androidem v autě. A Android vám právě nabízí řešení, které ale předpokládá, že ve vašem mobilu využíváte od vašeho operátora data, tzn. připojení k internetu. V takovém případě si můžete do multimediálního autorádia s Androidem nainstalovat z Google Play služby přehrávač rozhlasových stanic. Taková mobilní aplikace jako přehrávač rozhlasových stanic je většinou zdarma, může být i česky a může být např. od Českého rozhlasu nebo může nabízet všechny dostupné internetové rozhlasové stanice české nebo i zahraniční. V takovém případě se nemusíte spoléhat na pozemní vysílání rozhlasu a i kvalita přenosu bude mnohem vyšší. Na co ale nesmíte zapomenout jsou tedy data, tzn. mít váš mobil připojený k mobilnímu internetu. Bez něj to bohužel fungovat nebude. Některá multimediální autorádia mají slot pro GSM kartu (mobil) přímo v sobě a pak si můžete pořídit jednu kartu do auta navíc.Většina uživatelů ale připojení k internetu řeší tím, že na svém mobilu zapnou funkci hotspot. Váš mobilní telefon pak umožní připojení dalších zařízení k jeho internetu. A takovým způsobem se připojí k vašemu mobilnímu internetu multimediální autorádio ve vašem autě. Někdo možná namítne a co když u nás nefunguje mobilní internet přes mobil. Ano tak pak je tu problém a rozhodně bych zvážil pořízení neznačkového multimediálního autorádia z Číny, do svého auta.

Jak je to s navigacemi u autorádií z Číny?

Zde je vaší záchranou právě Android. Některá autorádia mají přeinstalován GPS navigační systém MIO, ale ne vždy funguje jak má a navíc musíte stále počítat s tím, že budete potřebovat pravidelně aktualizovat mapové podklady MIO. Jelikož ale máte ve svém multimediálním autorádio operační systém Android, můžete si velice jednoduše nainstalovat vaší oblíbenou navigaci. V případě, že můžete využívat data ze svého mobilu, a tak máte mobilní internet, určitě bych doporučil bezplatný systém pro navigaci a další služby WAZE (www.waze.com). Je česky, je zdarma a jedná se prakticky o sociální síť pro navigování a cestování. Získáváte od ostatních účastníků informace o nebezpečných místech, nehodách, kolonách nebo dopravních hlídkách. Stejně tak můžete využívat navigaci od Google nebo dalších poskytovatelů navigačních systému, které mohou být zdarma nebo jsou placené. V současnosti i takový leader navigačních systémů jakým byl TomTom, nabízí svoji navigaci do mobilu, tabletu nebo ve vašem případě multimediální autorádia s Androidem.

Pozor na rozměry autorádia z Číny?

V rámci značkových multimediálních autorádií se obávat nemusíte, jsou nastavena nějaká pravidla velikostí a pokud je autorádio označeno jako 2DIN, tak víte že se určitě přesně vejde do montážního rámečku nebo otvoru v palubní desce vozidla. Jinak tomu je u neznačkových multimediální autorádií. Řešili jsme už několik případů, kdy se neznačkové autorádio do 2DIN rámečku nevešlo a neodbornou montáží došlo k poškození displeje autorádia.

Nekupujte z druhé ruky

Dalším častým problémem je, že pokud např. koupíte multimediální autorádio od někoho jako použité, nemáte nikdy jistotu že autorádio hraje a fungují všechny jeho funkce a že obsahuje všechno příslušenství jako jsou kabeláže a GPS anténa. Vy bohužel nevíte co všechno má autorádio obsahovat a kolik kabelů je potřeba, aby vše fungovalo. U těchto neznačkových autorádií pak nemáte prakticky žádnou šanci objednat nebo přímo koupit kabeláž samostatně. Nejednou jsme řešili, že rádio nešlo ani zapnout nebo nebylo jak zapojit zadní kameru nebo připojit GPS anténu pro navigaci. Rozhodně se vyhněte koupi z druhé ruky, za ty problémy a peníze, to rozhodně nestojí. Pokud už koupíte takové autorádio v kamenném obchodě, víte že se o vás prodejce postará i v případě problémů nebo řešení záruky.

Nejsou všechna autorádia z Číny špatná

Rozhodně vás nechci od pořízení multimediálního autorádia zrazovat a i když nebude značkové, může fungovat a bude vám vyhovovat. Jen vás chci upozornit na několik úskalí, která se skoro pravidelně opakují a která jsme prakticky řešili v našem technickém středisku AUTOPROFI CZ v Liberci.

Share

5 komentář(ů)

Dusan Apr 7, 2023
Dobry den. potreboval bych informaci jak nainstalovat do gps v autoradiu xianping cesky jazyk. Je to 1 din. radio s vysuvnim displejem.. predem dekuji.
Thomas3 Apr 8, 2023
Podle názvu vašeho autorádia jsem našel několik málo popisů, kde ale není zmiňován Android, takže pokud ho vaše autorádio neobsahuje, bude velice problematické řešení CZ verze.
Dusan Apr 15, 2023
Dekuji za vasi informaci.
Radek Jun 16, 2023
Dobrý den, prosím vás o radu.
Po nainstalování rádia s androidem se mi neustále vybíjí autobaterie.U autoelektrikáře už to třikrát bylo, pokaždé něco odpojil s tím , že už je to v pořádku.Není.
Děkuji Radek.
Jakob Aug 22, 2023
Nedávno jsme řešil stejný problém a šel jsem na to tak že jsme odpojil kablik který bylo možno rozpojit a ověřil jsem si to tak že po vytáhnutí klíčů ze zapalování androidrádio zhasne