close

Nabídka

Co je DAB rádio, digitální rádio, DAB+ v autě?

Co je DAB rádio, digitální rádio, DAB+ v autě?

DAB: Digitální rozhlasové vysílání, které nabízí mnoho výhod DAB+, zkráceně DAB, je digitální rozhlasové vysílání, které se šíří vzduchem a umožňuje příjem digitálního rozhlasu bez použití internetu. Díky tomu uživatelé nemusí platit dodatečné poplatky za službu a mohou si užívat svých oblíbených stanic kdekoli a kdykoli.

DAB přináší několik výhod v porovnání s tradičním analogovým vysíláním, jako jsou lepší zvukové efekty, vyšší kvalita zvuku a větší počet kanálů. Aby uživatelé mohli využívat výhod digitálního vysílání, musí mít přístroj s podporou DAB. Pokud máte v autě rádio s funkcí DAB, můžete jednoduše přepnout na tento režim příjmu stisknutím tlačítka "RADIO" nebo výběrem možnosti DAB na dotykové obrazovce.

Některá autorádia označují režim jako DAB/FM nebo FM/DAB. Dále můžete zkontrolovat seznam dostupných stanic a hledat označení "Český rozhlas Wave" nebo "R-WAVE" nebo "CRo-WAVE". Pokud je tato stanice dostupná, znamená to, že vaše autorádio podporuje DAB. Je také důležité poznamenat, že od 1. ledna 2022 jsou všechna nová auta a autobusy vybavena autorádiem povinně vybavena funkcí DAB již v základní výbavě.

To znamená, že většina nových vozidel nabízí podporu DAB a uživatelé se mohou těšit z výhod digitálního vysílání bez nutnosti investovat do nového autorádia. Výhody DAB jsou zřejmé a stává se stále populárnější volbou mezi uživateli rozhlasového vysílání. Bezplatný digitální příjem, vyšší kvalita zvuku a větší množství kanálů jsou jen některé z výhod, které tento typ vysílání nabízí. Pokud vaše autorádio podporuje DAB, určitě si jej vyzkoušejte a oceníte rozdíl ve vysílání.

DAB (Digital Audio Broadcasting) je moderní digitální rozhlasové vysílání, které se stává stále populárnější. Narozdíl od FM a AM vysílání, které jsou založeny na analogových signálech, DAB vysílá na jedné frekvenci (kanálu) několik stanic v tzv. multiplexu. Díky tomu je možné nabídnout mnohem více stanic včetně doplňkových textů a obrázků. Navíc DAB vysílání nikdy nešumí a při slabém signálu se zvuk nezkresluje, ale autorádio se jednoduše ztiší.

Jak poznám, že auto podporuje DAB? Většina nových aut a autobusů vybavených autorádiem má DAB již v základní výbavě. Stačí tedy zvolit režim příjmu označený DAB, DAB/FM nebo FM/DAB na dotykové obrazovce nebo tlačítkem RADIO. Můžete také zkontrolovat, zda se mezi dostupnými stanicemi nachází Český rozhlas Wave (označen jako R-WAVE nebo CRo-WAVE), což znamená, že autorádio podporuje DAB.

V současné době v Česku existuje několik multiplexů, které nabízejí přes 50 stanic včetně těch, které nejsou na FM nebo AM. Pokrytí DAB signálem v Česku je velmi dobré, přes 95 procent obyvatel má přístup k DAB vysílání. Navíc nabídka stanic v DAB se dále zvyšuje, v mnoha regionech Česka je také možné poslouchat zahraniční rádia, například z Německa.

DAB vysílání se stává stále populárnějším zejména díky vysoké kvalitě zvuku a velkému výběru stanic. Pokud vaše autorádio podporuje DAB, rozhodně si vyzkoušejte poslech této moderní technologie. DAB digitální vysílání se stává stále populárnější alternativou ke klasickému FM a AM vysílání. Narozdíl od FM a AM vysílání totiž DAB vysílá na jedné frekvenci (kanálu) několik rozhlasových stanic v multiplexu.

Díky tomu se do DAB vejde mnohem více stanic, včetně těch, které nejsou na FM nebo AM, a také doplňkové texty a obrázky. DAB vysílání nikdy nešumí a pokud je signál slabý, autorádio se ztiší. V Česku v současnosti vysílá několik multiplexů s nabídkou přes 50 stanic a pokrytí DAB vysíláním je více než 95 procent obyvatel.

Avšak někdy se může stát, že při poslechu vybrané stanice v DAB, rádio přeskakuje nebo se opakuje. Důvodem je automatické přepínání mezi DAB a FM, které se provádí, pokud je signál na jednom z nich nedostatečný. Při přepnutí na druhý signál může dojít k nesouladům v čase nebo zvuku, které se projevují jako vynechávání nebo opakování části vysílání.

Nejčastější dotazy k digitálnímu vysílání DAB ve vozidle:

  1. Co je DAB a jak funguje v automobilu?

    DAB je zkratka pro Digital Audio Broadcasting, což je digitální vysílání rozhlasového signálu, které nahrazuje klasické analogové FM a AM vysílání. DAB funguje v automobilu podobně jako FM a AM rádio - signál je zachycen anténou automobilu a dekódován pomocí speciálního DAB tuneru, který může být buď vestavěný v autorádiu nebo připojený jako samostatné zařízení. DAB signál je digitální, což znamená, že poskytuje výrazně lepší kvalitu zvuku a může přenášet více informací, než je možné s FM nebo AM signálem. DAB vysílání v automobilu je také obvykle spolehlivější a poskytuje lepší pokrytí signálem v celé oblasti, než je tomu u FM nebo AM signálu.

  2. Můžu používat stávající anténu pro FM rádio pro příjem DAB?

    Pokud má stávající anténa pro FM rádio dostatečnou šířku pásma, pak je možné ji použít i pro příjem DAB signálu. Nicméně, protože DAB vysílání používá jinou frekvenci než FM rádio, může být potřeba speciální anténa, která je specificky navržena pro příjem DAB signálu. Tento druh antény může být vestavěný v autorádiu nebo připojen jako samostatné zařízení. Pokud si nejste jisti, zda můžete použít stávající anténu pro DAB, je nejlepší se poradit s odborníkem na autohifi, který vám může poradit a pomoci s výběrem správné antény pro příjem DAB signálu.

  3. Potřebuji nový autorádio pro příjem DAB?

    Ano, pokud chcete poslouchat DAB vysílání v automobilu, budete muset mít autorádio s podporou DAB tuneru. Některé novější modely autorádií již mají vestavěný DAB tuner, takže je stačí jenom aktivovat a použít. Pokud však máte starší model autorádia, budete pravděpodobně potřebovat nové autorádio s podporou DAB tuneru. Existují však i DAB tunery, které lze připojit k existujícímu autorádiu jako samostatné zařízení, pokud nechcete měnit celé autorádio. Před nákupem nového autorádia nebo DAB tuneru se ujistěte, že je kompatibilní s vaším vozidlem a že splňuje vaše potřeby.

  4. Mám-li nové autorádio s podporou DAB, mohu stále poslouchat FM rádio?

    Ano, pokud máte nové autorádio s podporou DAB, pravděpodobně budete moci stále poslouchat FM rádio. Většina nových autorádií s podporou DAB vysílání je vybavena také FM tunerem, takže můžete snadno přepínat mezi DAB a FM rádiem. Některé modely autorádií mohou dokonce podporovat i AM vysílání. Záleží však na konkrétním modelu autorádia, takže se ujistěte, že zkontrolujete specifikace a funkce autorádia před jeho nákupem, abyste se ujistili, že splňuje vaše požadavky.

  5. Je DAB signál k dispozici v celé zemi?

    DAB signál je v současné době k dispozici pouze v některých částech České republiky. V roce 2021 bylo DAB vysílání spuštěno v Praze, středních Čechách a v některých dalších oblastech. Nicméně, pokrytí DAB signálem se neustále rozšiřuje a plánuje se jeho postupné rozšíření do dalších regionů. Pokud máte zájem o příjem DAB signálu v automobilu, můžete zkontrolovat pokrytí v dané oblasti na webových stránkách poskytovatelů DAB vysílání nebo se poradit s odborníkem na autohifi.

  6. Jaká je kvalita zvuku DAB v porovnání s FM?

    Kvalita zvuku DAB vysílání je obecně lepší než kvalita zvuku FM vysílání. DAB vysílání používá digitální kompresi, která umožňuje vysílat více kanálů a poskytuje vyšší kvalitu zvuku než FM vysílání. DAB vysílání také poskytuje mnohem méně rušení a šumů než FM vysílání. Navíc DAB vysílání umožňuje přenos dodatečných informací, jako jsou názvy písní, interpreti, zprávy o dopravě, počasí a další informace, které se na FM vysílání obvykle nepřenáší. Vzhledem k tomu, že DAB vysílání poskytuje lepší kvalitu zvuku a další informace, může být pro mnoho posluchačů výhodnější než FM vysílání.

  7. Může být DAB signál rušen v tunelech nebo podzemních parkovištích?

    Ano, DAB signál může být rušen v tunelech a podzemních parkovištích, protože tyto prostředí mohou blokovat signál. V tunelech může být signál ovlivněn přítomností silných stěn a kovových konstrukcí, které mohou způsobit odraz signálu a jeho oslabení. Podobně, v podzemních parkovištích může být signál rušen stěnami parkoviště, stropem a dalšími překážkami. V těchto situacích může být kvalita příjmu DAB signálu ovlivněna a mohou se objevit šumy a výpadky signálu. Nicméně, moderní DAB přijímače mají často funkce pro automatické vyhledání a přepnutí na alternativní zdroj signálu, například na FM vysílání, což může pomoci snížit vliv rušení v tunelech a podzemních parkovištích.

  8. Musím si zaplatit předplatné pro používání DAB služeb?

    Ne, většina DAB služeb je zdarma a nepotřebujete předplatné pro jejich používání. Signál DAB vysílání je obecně zdarma a veřejně dostupný, což znamená, že můžete poslouchat DAB rozhlasové stanice bezplatně. Nicméně, některé stanice mohou nabízet přídavné služby, jako jsou například podcasty nebo streamování hudby, a tyto služby mohou vyžadovat předplatné nebo poplatek. Také si můžete koupit DAB+ přijímač s rozšířenými funkcemi, jako je například přehrávání z USB nebo Bluetooth, ale tyto funkce jsou nepovinné a neovlivňují přijetí DAB signálu.

  9. Jaké jsou výhody DAB oproti FM rádiu?

    Existuje několik výhod DAB (Digital Audio Broadcasting) oproti FM (Frequency Modulation) rádiu:

    - Lepší kvalita zvuku: DAB vysílání poskytuje digitální zvuk s vysokou kvalitou, který je mnohem čistší a jasnější než tradiční analogový FM signál.

    -Větší výběr stanic: DAB poskytuje větší výběr rozhlasových stanic než FM. Navíc, některé stanice jsou k dispozici pouze v digitálním formátu, takže můžete poslouchat obsah, který není k dispozici na FM.

    - Menší rušení signálu:
    DAB má mnohem menší rušení signálu než FM, což znamená, že signál je méně náchylný k vlivům okolního prostředí.

    - Doplněk k FM:
    Mnoho nových autorádií podporuje jak FM, tak DAB, což znamená, že můžete poslouchat oba typy vysílání a přepínat mezi nimi podle svého výběru.

    - Informační služby:
    DAB poskytuje také informační služby, jako jsou například titulky, obaly alb, aktuální zpravodajství a další, což může zlepšit uživatelskou zkušenost a komfort při poslechu rozhlasu.

    - Nižší spotřeba energie:
    DAB spotřebovává méně energie než FM, což může být výhodné pro mobilní zařízení jako jsou například mobilní telefony nebo tabletové počítače.

  10. Které stanice jsou k dispozici v DAB formátu?

    V České republice jsou k dispozici následující rozhlasové stanice v DAB formátu:

    - ČRo DAB+ (Český rozhlas)
    - Frekvence 1 DAB+ (F1)
    - Radiožurnál DAB+ (Český rozhlas)
    - Radio Wave DAB+ (Český rozhlas)
    - Classic FM DAB+
    - Evropa 2 DAB+
    - Hitrádio FM Plus DAB+
    - Kiss Morava DAB+
    - Kiss Publikum DAB+
    - Kiss Delta DAB+
    - Rockzone DAB+
    - Country Radio DAB+
    - Radio City DAB+
    - Rádio Zlín DAB+
    - Radio Proglas DAB+
    - Radio Krokodýl DAB+

    Je důležité mít na paměti, že DAB vysílání stále neobsahuje všechny stanice, které jsou k dispozici na FM, a některé stanice mohou být k dispozici pouze v jednom z těchto formátů.

Share

0 komentář(ů)