close

Nabídka

Držák na kola

Držák na kola

Když si chcete užít cyklistiku na jiném místě, než kde přebýváte, můžete si kolo snadno převézt na vozidle. Bezpečná přeprava kola na autě však vyžaduje správné připevnění a pevnou fixaci kola. Držáky na kolo jsou ideálním řešením pro přepravu vašeho kola na autě. V tomto článku se podíváme na důležité faktory, které je třeba zvážit při výběru správného držáku na kolo.

 

Typy držáků na kolo

Existují různé typy držáků na kolo, základní typy jsou:

 

Držák na střeše auta

Nosiče kol na střechu vozidla jsou velmi populární, protože umožňují snadné a bezpečné přepravení kol. Tyto nosiče jsou nejvhodnější pro menší vozidla, která nemají dostatek místa na zadním dveřích nebo na tažném zařízení. Nosiče na střechu jsou snadno přístupné a mají dostatečnou nosnost, aby udržely i těžší kola, jako jsou například elektrokola. Většina těchto nosičů umožňuje snadné a rychlé upevnění kol pomocí speciálních držáků, které jsou přizpůsobeny různým typům kol. Mezi nevýhody patří vyšší náklady na pořízení a náročnější manipulace s koly při jejich ukládání a sundávání z vozidla.

Tento typ držáku na kolo se nachází na střeše vašeho vozidla a kolo se umisťuje do držáku, který je upevněn na rameně. Držák na střeše auta může být nejlepší volbou, pokud máte menší auto nebo když potřebujete převézt více než jedno kolo. Je důležité si uvědomit, že je nutné kolo zdvihnout na střechu a fixovat ho na místě.

 

Zde jsou klady a zápory tohoto typu nosiče:

Klady:

  1. Snadná instalace: Nosiče kol na střechu jsou snadno instalovatelné a demontovatelné a nemusí bránit přístupu k zavazadlovému prostoru.
  2. Vysoká kapacita: Tyto nosiče jsou schopné unést více kol, v závislosti na typu nosiče a velikosti vozu, a také umožňují přepravu kol s různými velikostmi rámu.
  3. Aerodynamický design: Moderní nosiče kol na střechu mají aerodynamický design, který minimalizuje odpor vzduchu a snižuje spotřebu paliva.
  4. Bezpečnost: Přeprava kol na střeše je obecně bezpečnější, protože kola jsou mimo dosah ostatních řidičů a nebrání řidiči v případě nehody.

Zápory:

  1. Omezená výška: Při použití nosiče kol na střeše se zvyšuje celková výška vozidla, což může být problém, pokud vozidlo projíždí pod nízkými mosty nebo garážemi.
  2. Obtížné nakládání: Připevnění kol na střešní nosič vyžaduje nějakou sílu, koordinaci a zručnost, což může být pro některé uživatele obtížné.
  3. Snížená stabilita: Vlivem zvýšeného těžiště vozidla může být vozidlo méně stabilní a obtížněji ovladatelné při větších rychlostech nebo za větrného počasí.
  4. Ovlivnění aerodynamiky: Při použití nosiče kol na střeše se může zhoršit aerodynamika vozidla, což může vést ke zvýšené spotřebě paliva.

 

Držák na zadní dveře auta

Nosiče kol na páté dveře jsou dalším typem nosičů, které jsou vhodné pro menší vozidla. Tyto nosiče jsou snadno dostupné a mají dostatečnou nosnost pro běžné kola. Nosiče na páté dveře jsou relativně jednoduché na instalaci a manipulaci s koly. Mezi nevýhody patří omezená nosnost a nevhodnost pro těžší kola, jako jsou elektrokola. Navíc mohou být náročné na manipulaci s koly, protože musí být umístěny v horizontální poloze a mohou bránit v přístupu k zavazadlovému prostoru.

Tento typ držáku na kolo se umisťuje na zadní dveře vašeho vozidla. Držák na zadní dveře auta může být dobrou volbou, pokud nemáte střešní nosič nebo když potřebujete převézt pouze jedno kolo. Je důležité si uvědomit, že může omezit přístup k zavazadlovému prostoru a k zadním dveřím.

 

Zde jsou klady a zápory tohoto typu nosiče:

Klady:

  1. Snadná instalace: Nosiče kol na zadní dveře auta jsou obvykle snadno instalovatelné a demontovatelné a nemusí bránit přístupu k zavazadlovému prostoru.
  2. Dostupnost: Nosič na zadní dveře je snadno dostupný a umožňuje snadné nakládání a vykládání kola.
  3. Vysoká kapacita: Některé nosiče kol na zadní dveře umožňují přepravu až čtyř kol a umožňují přepravu kol s různými velikostmi rámu.
  4. Nízká cena: Nosiče kol na zadní dveře obvykle stojí méně než nosiče kol na tažné zařízení nebo na střechu.

Zápory:

  1. Omezená kapacita zavazadlového prostoru: Nosič kola na zadní dveře může omezit přístup k zavazadlovému prostoru auta, což může být problém při dlouhých cestách.
  2. Snížená viditelnost: Při použití nosiče kol na zadní dveře může být omezená viditelnost zpětných zrcátek a zhoršená výhled dozadu.
  3. Nízká stabilita: Nosič kola na zadní dveře může snížit stabilitu vozidla a ovladatelnost při vyšších rychlostech a za větrného počasí.
  4. Nutnost vyvážení: Při použití nosiče kol na zadní dveře je nutné správně vyvážit hmotnost kola a nosiče, aby nedocházelo k nerovnováze a k riziku poškození vozidla.

 

Držák na tažné zařízení

Nosiče na tažné zařízení jsou dalším populárním typem nosičů kol, které jsou vhodné pro vozidla s tažným zařízením. Tyto nosiče mají větší nosnost než nosiče na střechu a jsou méně náročné na manipulaci s koly. Jsou také vhodné pro přepravu těžších kol, jako jsou elektrokola. Některé nosiče na tažné zařízení umožňují snadné nakládání a vykládání kol, což usnadňuje manipulaci s koly. Mezi nevýhody patří vyšší náklady na pořízení, omezený přístup k zavazadlovému prostoru a snížená výkonnost vozidla.

Tento typ držáku na kolo se umisťuje na tažné zařízení vašeho vozidla. Držák na tažné zařízení může být dobrou volbou pro přepravu více kol nebo když potřebujete mít snadný přístup k zavazadlovému prostoru. Je důležité si uvědomit, že tento typ držáku může být náročnější na instalaci a může omezit využití tažného zařízení pro jiné účely.

 

Zde jsou klady a zápory tohoto typu nosiče:

Klady:

  1. Robustnost: Nosiče kol na tažné zařízení jsou velmi pevné a schopné unést těžší kola, jako jsou elektrokola, nebo více kol najednou.
  2. Dostupnost: Tyto nosiče jsou poměrně snadno dostupné a jejich instalace není příliš složitá.
  3. Bezpečnost: Nosiče kol na tažné zařízení jsou obecně považovány za bezpečnější než nosiče na střeše, protože snižují těžiště vozidla a neohrožují řidiče v případě nehody.
  4. Využití pro další účely: Některé nosiče na tažné zařízení mohou být použity také jako nosiče pro další věci, jako jsou lyže, snowboardy nebo kajaky.

Zápory:

  1. Omezený přístup do zavazadlového prostoru: Nosiče kol na tažné zařízení mohou bránit přístupu k zavazadlovému prostoru a některé z nich mohou blokovat výhled na zadní stranu vozidla.
  2. Vyšší spotřeba paliva: Vzhledem k tomu, že tažné zařízení a nosič jsou připevněny k zadní části vozidla, mohou způsobit zvýšenou spotřebu paliva a zhoršit aerodynamiku vozidla.
  3. Větší náklady: Nosiče kol na tažné zařízení jsou obecně dražší než nosiče na střeše nebo na páté dveře.
  4. Obtížnost instalace: Nosiče kol na tažné zařízení vyžadují určitou úroveň technického know-how při instalaci a demontáži, což může být pro některé uživatele problematické.

 

Na co si dát pozor při výběru držáku na kola

Další důležité faktory, na které byste se měli zaměřit při výběru držáku na kolo, zahrnují:

Kompatibilita s vaším vozidlem: Zkontrolujte, zda je držák vhodný pro vaše vozidlo a zda splňuje všechny požadavky na bezpečnost.

Počet kol:

Některé držáky jsou navrženy pro přepravu jednoho kola, zatímco jiné mohou nést až čtyři kola. Rozhodněte se, kolik kol potřebujete převážet, a vyberte držák, který odpovídá vašim potřebám.

 

Typ rámu kola:

Některé držáky jsou navrženy pro určité typy kol, jako jsou například horská kola, silniční kola, elektrokola apod. Zkontrolujte, zda je držák kompatibilní s vaším typem kola a zda jej dokáže pevně uchytit.

 

Hmotnost kola:

Některé držáky mají omezení v nosnosti a nesou pouze kola do určité hmotnosti. Pokud plánujete převážet těžká elektrokola nebo jiná kola s vyšší hmotností, zkontrolujte, zda je držák dostatečně pevný a nosný pro vaše kolo.

 

Snadnost použití:

Držák by měl být snadno ovladatelný a jednoduchý k použití. Důležité jsou také faktory jako rychlost a snadnost upevnění kola na držák a snadnost odstranění kola z držáku.

 

Bezpečnost:

Držák by měl být vyroben z kvalitních a pevných materiálů, aby byl schopen pevně uchytit kolo a minimalizovat riziko jeho poškození nebo pádu během přepravy. Důležitý je také systém zabezpečení držáku a kola proti krádeži.

 

Cenová dostupnost:

Držáky na kolo jsou k dispozici v široké cenové škále. Rozhodněte se o svém rozpočtu a najděte držák, který splňuje vaše požadavky a zároveň je pro vás cenově dostupný.

 

Zvažte všechny tyto faktory, než si vyberete držák na kolo. Je důležité zvolit držák, který je vhodný pro vaše potřeby a zároveň splňuje požadavky na bezpečnost.

V případě, že si i tak nebudete jisti při výběru držáku na kola, kontaktujte naše specialisty na nosiče kol, kteří vám rádi poradí a pomohu s výběrem toho ideálního řešení pro vás.

Share

0 komentář(ů)